Sukiyaki, teriyaki, tempura en sushi zijn slechts een van de vele gerechten die in Japan worden gegeten. In dit artikel wil ik drie Japanse gerechten voorstellen die u kunt proberen. Ik hou van deze gerechten, maar ik had nog nooit van ze gehoord voordat ik voor het eerst Japan bezocht.
1. Koude ramen
Cold ramen gerechtKoude ramen worden geserveerd in restaurants van mei tot september. Ramen wordt gekookt en vervolgens gekoeld in koud water. De ramen worden vervolgens zonder bouillon in een schaal gegoten. Soms worden de ramen zelfs geserveerd met ijsblokjes of met een paar ijsblokjes erin. Een saus op basis van sojasaus of sesamzaad wordt meestal gebruikt voor de koude ramen en een scheut hete Japanse mosterd bevindt zich aan de zijkant van de kom en is heerlijk wanneer je het mengt met de ramen. De ramen worden dan bedekt met koude toppings. Komkommers, eieren, garnalen en ham of varkensvlees zijn de meest voorkomende toppings. Ze worden gesneden in lange reepjes, maar je kunt ook andere toppings op je koude ramen krijgen.
2. Okonomiyaki
Okonomiyaki is een gigantische Japanse pannenkoek, maar deze unieke pannenkoek moet niet worden verward met de pannenkoeken die we eten in Nederland. Okonomi betekent in het Japans wat je wilt en yaki betekent gegrild. Het gerecht bestaat uit twee delen: het beslag en de ingrediënten. Het beslag bevat eieren, meel en geraspte kool. De ingrediënten die aan het beslag worden toegevoegd variëren sterk en kunnen een of meer van het volgende zijn: varkensvlees, inktvis, garnalen, mosselen, coquilles, oesters, groenten, natto, kimchi, mochi en kaas.
Okonomiyaki wordt ook vaak thuis gemaakt bij Japanners. Echter is het eten van Okonomiyaki in Restaurants gewoner. Sommige restaurants serveren een standaard okonomiyaki. Dat wil zeggen, de restaurant bediende je een bord brengt met het gerecht erop. Maar de meeste Japanners eten hun okonomiyaki liever in restaurants die erin gespecialiseerd zijn, restaurants waar je het zelf maakt aan een bakplaat. De restaurant bediende brengt je het beslag en de ingrediënten. Je kunt het beslag mengen en de ingrediënten toevoegen en vervolgens op een hete grill in het midden van je tafel lekker zelf bakken.
3. Takoyaki

Takoyaki
Het woord Takoyaki gebruikt dezelfde “yaki” als in okonomiyaki en veel andere Japanse gerechten gebruiken het ook. Als je yaki opzoekt in een Japans naar Engels woordenboek, zul je zien dat het wordt gedefinieerd als gebraden (voor varkensvlees), braden (voor vis), grillen (voor kip), bakken (voor brood) etc. Evenals een groot aantal andere definities. Net als okonomiyaki gebruikt takoyaki ook een beslag. Octopus en een aantal andere ingrediënten worden in het beslag gemengd. Het beslag wordt vervolgens in een vorm gegoten die het beslag in kleine balletjes bakt en gelijkmatig verhit. Je zou takoyaki kunnen zien als mini-inktvis-muffins. Takoyaki in tegenstelling tot de okonomiyaki en koude ramen, is geen maaltijd maar een snack. Je zult het vaak op festivals vinden. Slecht gekookte takoyaki is zwaar, deegachtig en is dus niet zo lekker. De warme noedel is goed gekookt en smaakt naar octopus met een broodachtig deeg bedekt met een dikke sojasaus. Takoyaki is een specialiteit uit Osaka. In Osaka zijn de meeste Takoyaki restaurants dan ook top!
Terwijl Japanse gerechten zich blijven verspreiden over de hele wereld, word de kans steeds groter dat u deze drie smakelijke gerechten in Nederland kunt vinden. Ik raad aan dat je elk van hen probeert. Als je een van de drie niet kunt vinden waar je woont, kun je erover nadenken om naar Japan te komen voor een reisje naar lekker eten!
Bekijk de Tokyo Reisgids
Bekijk de Tokyo Reistips