Hooikoortsseizoen is officieel van start gegaan in Tokyo afgelopen week, volgens een NHK artikel geplaatst op 13 februari. Men heeft 20% meer allergenen in de lucht gemeten dan normaal. Dit betekent dat ongeveer dat 1 op de 2 personen met een pollen allergie in de hoofdstad hier veel last van zullen krijgen.
Waarom zijn pollen allergieën zo ernstig zijn in Japan?
De plaag van Japanse pollen probleem komt voort uit een goed bedoeld maar kortzichtig economisch beleid gemaakt in de nasleep van de tweede Wereldoorlog. In een poging om zelfvoorzienend te worden in houten producten na de oorlog had Japan een kortzichtige strategie: Plant zoveel mogelijk cedar bomen. Dit plan kost de Japanese economie naar schatting (2018) zo’n $1.8 miljard door de nu maximale stuifmeel van de volgroeide bomen die ze na de oorlog hebben gepland.
Met 48,8% van de bevolking getroffen door pollenallergieën van ceder volgens een enquête van de overheid. Betekent dat er 6,9 miljoen mensen in de metropool in Tokyo zijn die zieke dagen kunnen nemen van het werk, die weigeren hun huizen te verlaten in het weekend en die niet in staat zijn om naar hun dichtstbijzijnde Starbucks te gaan om de nieuwe sakura latte te krijgen. Dat is een enorme slag voor de economie.
Het probleem met pollen kan Tokyo verwoesten
Maar het zijn niet alleen opportuniteitskosten waarbij de overheid geld verliest, ze betalen ook jaarlijks ¥ 774 miljoen ($ 7 miljoen) om deze bomen te kappen en ze te vervangen door soorten met een lager pollenbestand. Krijg echter geen hoop, want ze kunnen slechts ongeveer 60 hectare per jaar herplanten. Anders riskeren ze Tokyo te vernietigen met verwoestende aardverschuivingen en overstromingen. 😱
Als u last heeft van pollenallergieën, kunt u via deze Japanse website weerinformatie over de ernst van pollen krijgen. Houd ons in de gaten voor ons aankomende artikel over Japanse hacks om hooikoortssymptomen te kalmeren en laat ons weten of je eigen tips hebt in de comments!