What
 • blankBar
 • blankCafés
 • blankCinema
 • Donuts
 • blankElektronica
 • Grotten
 • Hostels
 • Ijlanden
 • Ijsbar
 • Kappers
 • blankOvernachten
 • blankPretpark
 • blankRestaurants
 • blankSkybar lounge
 • blankSpellen
 • Treinlijnen
 • blankTreinstations
 • blankVliegvelden
 • blankWinkelen
 • blankZien & Doen
Where
blank
blank

Lekkere Japanse gerechten

Populaire Japanse gerechten

Japanse Eetstokjes

De Japanse keuken biedt een grote variatie aan gerechten en regionale specialiteiten. Een van de meest populaire Japanse gerechten staan hieronder vermeld. Ze worden hieronder gecategoriseerd in rijstgerechten, visgerechten, noedelgerechten, naberechten, vleesgerechten, sojaschotels, Yoshoku gerechten en andere gerechten. Houd er rekening mee dat sommige gerechten in meerdere categorieën kunnen worden geplaatst, wij hebben ze maar één keer  vermeld.

 

 

Menu

rijst 2

Rijstkom

Bij de meeste Japanse maaltijden wordt een kom gekookte witte rijst geserveerd. Voor het ontbijt wordt het soms gemengd met een rauw ei en sojasaus (tamago-kake gohan) of met natto of andere toppings.

sushi 2

Sushi

Sushi is een gerecht met gekookte sushi rijst, op smaak gebracht met gekruide rijstazijn. Er zijn verschillende soorten sushi gerechten, zoals Nigirisushi (met de hand gevormde sushi), Makisushi (gerolde sushi) en chirashi (sushi rijst bedekt met rauwe vis). Sushi is het meest beroemde Japanse gerecht buiten Japan en een van de meest populaire gerechten in Japan.
Klik hier voor sushi restaurants in Japan en je kunt ook filteren op plaatsnaam.

Donburi

Donburi

Donburi is een kom gekookte rijst met ander voedsel bovenop. Donburi wordt geserveerd in specialiteitenrestaurants. Populaire soorten zijn Gyudon (gestoofd rundvlees), Katsudon (tonkatsu), tempura, Oyakodon (kip en ei), Tekkadon (maguro) en Kaisendon (rauwe vis).

Onigiri

Rijstballen

Rijstballen (onigiri) zijn gemaakt van gekookte rijst en worden meestal verpakt in Nori zeewier. Ze zijn meestal licht gekruid met zout en bevatten vaak een vulling zoals Umeboshi (Japanse pruimen), Okaka (gedroogde bonito en Konbu) of zalm en Tonijn. Rijstballen zijn een populaire en goedkope snack die je gemakkelijk overal mee kunt nemen, zelfgemaakt of verkrijgbaar bij supermarkten, maar worden ook vaak geserveerd in algemene restaurants en Izakaya.

curry rijst

Curry rijst

Kare Raisu oftewel Curry rijst, is gekookte rijst met een Japanse currysaus. Het kan worden geserveerd met extra toppings zoals tonkatsu (varkensvlees). Curry is geen inheemse Japanse specerij maar wordt al meer dan een eeuw in Japan gegeten. Kare Raisu is een zeer populair gerecht en veel goedkope Kare Raisu restaurants zijn vooral in en rond treinstations te vinden.

gebakken rijst

Gebakken rijst

Gebakken rijst of chahan is een gerecht dat oorspronkelijk uit China komt. Er is een oneindige variatie aan ingrediënten die kunnen worden toegevoegd aan gebakken rijst. Veel voorkomende soorten zijn erwten, eieren, lente ui (negi), wortelen en varkensvlees. Chahan is ook een geschikt gerecht voor het gebruik van overgebleven rijst.

Ochozuke

Chazuke (Ochazuke)

Chazuke,of ochazuke is een eenvoudig gerecht dat bestaat uit thee of lichte vissensoep dat over rijst wordt gegoten. Chazuke wordt vaak gegarneerd met toppings zoals Umeboshi, gegrilde zalm of augurken. Chazuke wordt vaak geserveerd in Izakaya en is een populair gerecht om te eten na het drinken.

Kayu

Kayu

Kayu of okayu is Japanse rijstpap gemaakt door rijst langzaam te koken in veel water. Het heeft de neiging om dikker te zijn dan andere soorten rijstepap en is een geschikt gerecht voor het gebruik van overgebleven rijst. Kayu wordt vaak geserveerd met Umeboshi en wordt vaak geserveerd aan zieke mensen omdat het gemakkelijk verteerbaar is.

Zee- en schaaldiergerechten

Honderden verschillende soorten vis, schelpdieren en andere zeevruchten uit de oceanen, meren en rivieren worden gebruikt in de Japanse keuken. Ze worden op veel verschillende manieren bereid en gegeten, zoals rauw, gedroogd, gekookt, gegrild, gefrituurd of gestoomd.

Sashimi gerechten

Sashimi

Sashimi zijn rauwe zeevruchten. Een groot aantal vissen kan rauw worden gegeten als ze vers zijn en correct zijn bereid. De meeste soorten sashimi worden genoten met sojasaus en wasabi.

Yakizakana

Yakizakana

Yakizakana betekent gegrilde vis. Op deze manier worden vele soorten vis gegeten, waaronder Makreel (saba), Zalm (sake), Snoek (sanma), Horsmakreel (aji), Okhotsk atka Makreel (hokke), Zeebrasem (tai) en Sweetfish (ayu).

Noodle gerechten

Er zijn verschillende traditionele Japanse noodle gerechten en sommige noodle gerechten werden door andere landen geïntroduceerd in Japan en vervolgens Japan eigen gemaakt. Noedelgerechten zijn erg populair in Japan en worden zowel warm als koud geserveerd afhankelijk van het seizoen. Noodle restaurants en eetkraampjes kom je veel tegen in Japan en het is gebruikelijk om noodle stands te vinden langs treinplatforms.

Soba noodles

Soba noodles

Soba zijn traditionele Japanse noedels gemaakt van boekweitmeel of een mengsel van boekweit en tarwebloem. Soba zijn ongeveer zo dik als spaghetti (of zelfs dikker) en worden warm of koud geserveerd met verschillende toppings.

Udon Noodles

Udon

Udon noodles zijn Japanse noedels gemaakt van tarwebloem. Udon is dikker dan soba en wordt ook warm of koud geserveerd met verschillende toppings zoals gefrituurde tofu (kitsune udon), tempura (tempura udon) en (berg)groenten (sansai udon).

Ramen noodles

Ramen

Ramen zijn Chinese noedels bereid in een soep met verschillende toppings. Ramen is een van de vele populaire gerechten die oorspronkelijk uit China komen, maar na verloop van tijd volledig Japans zijn geworden.

Somen Noodles

Somen

Net als Udon noedels zijn somen Japanse noedels gemaakt van tarwebloem, maar ze zijn veel dunner dan udon en soba. Somen wordt meestal koud gegeten en word als een zomerspecialiteit beschouwd.

Yakisoba Noodles

Yakisoba

Yakisoba zijn gegrilde of gefrituurde noedels in Chinese stijl, gemengd met stukjes vlees, kool, wortels of andere groenten en gegarneerd met rode gember. Het is een populair festival gerecht.

Nabe gerechten

Nabe of warme potschotels worden bereid in een hete pot en meestal aan tafel. Typische ingrediënten zijn groenten zoals Negi (Japanse prei) en Hakusai (Chinese kool), verschillende paddenstoelen, zeevruchten en/of vlees. Er zijn veel regionale variaties en ze zijn vooral populair in de koude wintermaanden. Hieronder een aantal speciale nabe gerechten:

blank

Oden

Een nabe schotel bereid met verschillende viskoekjes, daikon, gekookte eieren, konyaku en kombu zeewier, langzaam gestoofd in soep op basis van sojasaus. Oden is een populair gerecht dat in de winter verkrijgbaar is bij supermarkten.

Sukiyaki

Sukiyaki

Een nabe schotel bereid met dun gesneden vlees, groenten, champignons, tofu en shirataki (konyaku noedels) gestoofd in een zoete sojasaus bouillon. De stukjes eten worden in rauwe ei gedompeld voordat ze worden gegeten.

Shabu Shabu

Shabu Shabu

Shabu shabu is een hete pot in Japanse stijl waarin stukken dun gesneden vlees, zeevruchten, groenten, champignons en tofu worden gekookt door ze in een hete soep te dompelen. De hapklare stukjes worden vervolgens gedompeld in een  citrus of sesamsaus voordat ze worden gegeten.

Chanko Nabe

Chanko Nabe

Chanko nabe is een traditioneel gerecht van sumo worstelaars. Er zijn veel variaties van chanko nabe die je kunt uitproberen in een van de speciale chanko nabe restaurants die rond Ryogoku zijn gevestigd, de sumo wijk in Tokyo.

Vlees gerechten

Vlees wordt pas sinds de tweede helft van de 19e eeuw in grote hoeveelheden gegeten in Japan. Tegenwoordig zijn er verschillende populaire Japanse vleesgerechten.

Yakitori 2

Yakitori

Yakitori zijn brochettes van gegrilde kip gekruid met zout of saus. Bijna elk deel van de kip wordt gebruikt voor yakitori, waaronder het witte en donkere vlees, maag, lever, huid en andere organen.

Tonkatsu 2

Tonkatsu

Tonkatsu zijn gefrituurde varkensschnitzels. Tonkatsu wordt meestal geserveerd met geraspte kool of op gekookte rijst (Katsudon). Het is ook een veel voorkomende toevoeging aan curry rijst in Japanse stijl (katsu-kare).

Yakiniku

Yakiniku

Yakiniku betekent letterlijk “gegrild vlees” en verwijst naar het grillen van hapklare stukjes vlees, meestal rund- en varkensvlees, op een grill aan tafel. Gespecialiseerde Yakiniku restaurants behoren tot de meest populaire restauranttypes in Japan en serveren meestal een breed scala aan vleesproducten op meerdere kwaliteits- en kosten niveaus.

Nikujaga

Nikujaga

Nikujaga is een populair gerecht van huisgemaakte gerechten, gemaakt van zoet gestoofd vlees (niku) en aardappelen (jagaimo).

Teppanyaki

Teppanyaki

Vlees, zeevruchten en groenten worden bereid op een grote ijzeren bakplaat (teppan) waar de gasten omheen zitten. De chef-kok bereidt kunstzinnig de gerechten voor zijn of haar klanten.

Sojabonengerechten

Tofu, natto, miso en vele andere belangrijke ingrediënten van de Japanse keuken zijn gemaakt van sojabonen. De volgende zijn een paar van de meest populaire gerechten op basis van soja:

Miso Soup

Miso Soep

Miso soep wordt gemaakt door het oplossen van miso pasta in visbouillon (dashi). Veel voorkomende toevoegingen zijn wakame zeewier, kleine stukjes tofu en gesneden aburaage, enz. Een kom miso soep is onderdeel van de meeste traditionele Japanse maaltijden.

Hiyayakko

Hiyayakko

Hiyayakko is verse, gekoelde tofu (meestal zachte tofu) die gewoonlijk wordt gegarneerd met geraspte gember, katsuobushi (geschaafde bonitovlokken) en groene uien (lente ui). Diners moeten een beetje sojasaus over de tofu gieten voor het eten als het niet al gekruid is.

Yudofu

Yudofu

Yudofu zijn tofu stukken gekookt in een heldere, milde soep en gedompeld in sojasaus of ponzu (citroensaus) voordat ze worden gegeten. Yudofu is een specialiteit van Kyoto en wordt vaak geserveerd tijdens de koudere wintermaanden.

Agedashidofu

Agedashidofu

Agedashidofu is gemaakt van licht gepaneerde tofu die gebakken en warm geserveerd wordt in een dashi sojasaus bouillon en vaak gegarneerd met groene uien (lente ui) of geraspte daikon. Agedashidofu is te vinden in verschillende restaurants en is een algemeen Izakaya gerecht.

Yoshoku-gerechten

Een groot aantal westerse gerechten is door de eeuwen heen geïntroduceerd aan Japan. Velen van hen zijn volledig Japans geworden en worden Yoshoku gerechten genoemd. Enkele van de meest populaire zijn:

Korokke

korokke

Korokke vindt zijn oorsprong in de kroketten die in de 19e eeuw in Japan werden geïntroduceerd. Korokke bestaat uit een vulling die gepaneerd en gefrituurd is en wordt gegeten met een tonkatsusaus uit Worcestershire en geraspte kool. Ze komen in veel varianten, de meest voorkomende daarvan is een mix van gehakt en aardappelpuree.

Omuraisu

Omuraisu

Omuraisu, kort voor omelete rijst, is gebakken rijst gewikkeld in een dun ei omelet. Omuraisu heeft meestal de vorm van een rugby bal en kan worden gegarneerd met ketchup of demi glace saus. Het is een eet of café restaurant gerecht, maar er bestaan ook speciale Omuraisu restaurants.

Hayashi Raisu

Hayashi Raisu

Hayashi rijst is een gehakt stoofpotje in Japanse stijl, dun gesneden rundvlees en uien in een demi-glace saus geserveerd over of naast gekookte rijst. Het lijkt op kare raisu (curry rijst) en wordt net als kare raisu ook met een lepel gegeten.

Hambagu

Hambagu

Hambagu is hamburger in Japanse stijl (in tegenstelling tot Hambaga, hamburgers in een broodje). Hambagu wordt meestal geserveerd op een bord naast groenten en rijst of brood en gekruid met een demi-glacesaus.

Andere gerecht in Japan

Bento box in Japan

Bento

Bento (oftewel maaltijden in een box) zijn goedkope maaltijden vooral handig voor onderweg bijvoorbeeld in de Shinkansen trein ) hoge snelheidstrein of op het werk. Ze bestaan meestal uit kleine porties vlees, groenten, vis of augurken samen met rijst. Bento is verkrijgbaar in zowel warme als koude varianten en wordt verkocht in specialiteitenrestaurants, supermarkten en buurtwinkels. Ze zijn ook een populair item op treinstations (ekiben) en luchthavens (soraben).

Tempura 2

Tempura

Tempura bestaat uit zeevruchten, groenten, champignons of vlees bedekt met beslag en gefrituurd. Het resultaat is  een lichte maar knapperige textuur die kan worden gekruid met zout of gedoopt in een lichte saus voor het eten. Tempura werd in de 16e eeuw door de Portugezen in Japan geïntroduceerd en is internationaal een van de beroemdste gerechten van Japan geworden.

Okonomiyaki 2

Okonomiyaki

Okonomiyaki is een soort gegrilde pannenkoek waarin verschillende ingrediënten zoals zeevruchten, groenten en vlees worden gemengd. Sommige specialiteitenrestaurants hebben grote kookplaten ingebouwd in de tafels waarop gasten hun eigen okonomiyaki kunnen maken.

Monjayaki

Monjayaki

Monjayaki is een Kanto regio (Osaka, Kyoto etc.) specialiteit die vergelijkbaar is met okonomiyaki. Het gebruikte beslag is echter veel dunner, wat resulteert in een vochtiger, minder uniform gerecht. Monjayaki wordt vaak geserveerd in okonomiyaki restaurants.

Gyoza

Gyoza

Gyoza is een stukje deeg gevuld met een vulling gemaakt van gehakte groenten en gemalen vlees. Gyoza werd vanuit China geïntroduceerd in Japan. De Japanse gyoza wordt meestal bereid door ze te braden en worden meestal als bijgerecht voor ramen geserveerd.

Augurken in Japan

Augurken

Japanse augurken of tsukemono zijn er in vele soorten en worden geserveerd met praktisch alle traditionele Japanse maaltijden.

zoetigheden 2

Snoepgoed

Traditionele Japanse zoetigheden (wagashi) worden meestal genoten in combinatie van een kopje groene thee en zijn verkrijgbaar in een breed scala aan vormen, smaken en ingrediënten. Het meest gebruikte ingrediënt is zoete azuki (rode) bonenpasta.

Chawanmushi

Chawanmushi

Chawanmushi is hartig gestoomde eivla met meestal stukken kip, garnalen en viskoekjes gemengd. Het wordt geserveerd in een kleine, gedopte beker en gegeten met een lepel.

Handig?
Bedankt!