Japanse Soba Noodles

Kake soba
Soba (そば) noedels zijn noedels gemaakt van boekweitmeel, ongeveer zo dik als spaghetti en bereid in verschillende warme en koude gerechten. Soba gerechten zijn erg populair en zijn gemakkelijk verkrijgbaar in Japan. Aangezien 100% boekweit soba noedels de neiging hebben bros te zijn, voegen veel restaurants wat tarwemeel toe bij het bereiden van hun noedels. Afhankelijk van de winkel varieert het percentage boekweitmeel in soba noedels meestal tussen 40% en 100%.
Let op, een aantal noedels wordt ook Soba genoemd, bijvoorbeeld yakisoba, chukasoba of Okinawa Soba, deze zijn niet gemaakt van boekweitmeel.
De meest standaard gerecht is Mori Soba waarin gekookte, koude Soba noedels worden gegeten met een dipsaus op basis van soja (Tsuyu). Veel Soba gerechten worden het hele jaar door gegeten, terwijl sommige alleen seizoensgebonden zijn. Een speciaal Soba gerecht is Toshikoshi Soba, een symbool van een lang leven, dat alleen wordt gegeten op oudejaarsavond.
Net als pasta zijn Soba noedels in gedroogde vorm verkrijgbaar in supermarkten, maar ze smaken het beste als ze vers zijn gemaakt met de hand. Soba maken is al lang een populaire activiteit voor binnenlandse en internationale reizigers. De activiteit wordt aangeboden door veel ambachtelijke dorpen en bedrijven.

Soba snijden
Populaire soba gerechten
Soba kan zowel warm als koud worden geserveerd. Hieronder staan een paar meest voorkomende soorten voor toeristen. Let op dat sommige gerechten onder verschillende namen bekend zijn, afhankelijk van de regio.