What
 • blankBar
 • blankCafés
 • blankCinema
 • Donuts
 • blankElektronica
 • Grotten
 • Hostels
 • Ijlanden
 • Ijsbar
 • Kappers
 • blankOvernachten
 • blankPretpark
 • blankRestaurants
 • blankSkybar lounge
 • blankSpellen
 • Treinlijnen
 • blankTreinstations
 • blankVliegvelden
 • blankWinkelen
 • blankZien & Doen
Where
blank
blank

Japanse Soba Noodles

Japanse Soba Noodles

Kake soba

Kake soba

Soba (そば) noedels zijn noedels gemaakt van boekweitmeel, ongeveer zo dik als spaghetti en bereid in verschillende warme en koude gerechten. Soba gerechten zijn erg populair en zijn gemakkelijk verkrijgbaar in Japan. Aangezien 100% boekweit soba noedels de neiging hebben bros te zijn, voegen veel restaurants wat tarwemeel toe bij het bereiden van hun noedels. Afhankelijk van de winkel varieert het percentage boekweitmeel in soba noedels meestal tussen 40% en 100%.

Let op, een aantal noedels wordt ook Soba genoemd, bijvoorbeeld yakisoba, chukasoba of Okinawa Soba, deze zijn niet gemaakt van boekweitmeel.

De meest standaard gerecht is Mori Soba waarin gekookte, koude Soba noedels worden gegeten met een dipsaus op basis van soja (Tsuyu). Veel Soba gerechten worden het hele jaar door gegeten, terwijl sommige alleen seizoensgebonden zijn. Een speciaal Soba gerecht is Toshikoshi Soba, een symbool van een lang leven, dat alleen wordt gegeten op oudejaarsavond.

Net als pasta zijn Soba noedels in gedroogde vorm verkrijgbaar in supermarkten, maar ze smaken het beste als ze vers zijn gemaakt met de hand. Soba maken is al lang een populaire activiteit voor binnenlandse en internationale reizigers. De activiteit wordt aangeboden door veel ambachtelijke dorpen en bedrijven.

Soba snijden

Soba snijden

Populaire soba gerechten

Soba kan zowel warm als koud worden geserveerd. Hieronder staan een paar meest voorkomende soorten voor toeristen. Let op dat sommige gerechten onder verschillende namen bekend zijn, afhankelijk van de regio.

Menu

Mori Zaru Soba (koud)

Mori / Zaru Soba (koud)

De meest standaard Soba geserveerd op een dienblad met een gekoelde dipsaus (tsuyu) geserveerd aan de zijkant. De dipsaus is meestal een mengsel van soepbouillon, water en mirin. Er zijn historische verschillen tussen Zaru en Mori Soba. Maar de laatste tijd is een belangrijk verschil tussen de twee dat Zaru Soba nori zeewier  bovenop de soba noedels heeft en Mori Soba niet.

Kake Soba (hot)

Kake Soba (warm)

Soba noedels geserveerd in een kom warme heldere bouillon. De bouillon is gemaakt van dezelfde ingrediënten als de dipsaus voor de gekoelde soba.

Kitsune Soba (hot or cold)

Kitsune Soba (warm/koud)

Kitsune Soba wordt geserveerd met een stuk aburaage, dunne vellen gefrituurde tofu, bovenop de soba noedels.

Tanuki Soba (hot or cold)

Tanuki Soba (warm/koud)

Tanuki Soba wordt geserveerd met een portie tenkasu, knapperige stukjes overgebleven gefrituurd tempura beslag. In Osaka staat dezelfde soba met een portie tenkasu bekend als Haikara Soba.

Tempura Soba (hot or cold)

Tempura Soba (warm/koud)

Dit soba gerecht wordt geserveerd met een portie tempura, hetzij op de zijkant of bovenop de noedels. Er worden meestal drie tot vijf verschillende soorten tempura stukken geserveerd en de ingrediënten variëren per restaurant. De noedels worden geserveerd op een dienblad (zoals op de foto) of in een soep.

Tsukimi Soba (hot)

Tsukimi Soba (warm)

De letterlijke vertaling van Tsukimi is “naar de maan kijken” en daarom heeft Tsukimi Soba een rauw ei in het midden dat op een maan moet lijken.

Tororo Soba (hot cold)

Tororo Soba (warm/koud)

Tororo is een witte, kleverige, pasteuze crème gemaakt van geraspte rauwe nagaimo (yam). Het wordt meestal op de soba noedels geplaatst of aan de zijkant geserveerd, de klant mag ze dan zelf aan de noedels toevoegen (zoals op de foto).

Sansai Soba (hot)

Sansai Soba (warm)

Sansai Soba wordt geserveerd met gekookte sansai (wilde groenten) bovenop de noedels in de bouillon.

Nanban Soba (hot)

Nanban Soba (warm)

Nanban Soba verwijst meestal naar bouillon waaraan prei is toegevoegd. Meestal heeft nanban soba ook kip of eend in de bouillon, dit word vaak vermeld in het menu, d.w.z. Tori Nanban Soba (kip) en Kamo Nanban Soba (eend).

Waar moet je Soba eten?

Soba is gemakkelijk verkrijgbaar in heel Japan bij gespecialiseerde soba restaurants waar vaak ook udon noedels op het menu staan. Soba gerechten zijn ook een gebruikt recept bij eetgelegenheden rond toeristische plekken, familierestaurants of Izakaya. Onze uit eten in Japan pagina legt uit wat je kunt verwachten van een restaurant in Japan.

Op drukke treinstations zijn er soba restaurants te vinden waar u staand moet eten voor een snelle maaltijd tussen de treinritten. Bestellen bij staande restaurants is net zo eenvoudig als het kopen van uw maaltijdkaart uit een automaat.

Eenvoudige soba noedelgerechten kosten meestal tussen 500 yen en 1000 yen, Uitgebreide gerechten of speciale soba maaltijdsets zijn meestal iets duurder en vallen tussen 1000 yen tot 1500 yen.

Soba restaurant op het station waar u moet staan

Soba restaurant op het station waar u moet staan

Hoe moet je Soba noodles eten

Afhankelijk van hoe uw soba wordt geserveerd verschilt de manier van eten:

Soba geserveerd in een soep (meestal de hete variant) worden genoten met behulp van je eetstokjes om de noedels naar je mond te leiden terwijl je een slurpend geluid maakt. Het slurpen verbetert de smaak en helpt de hete noedels af te koelen. De bouillon wordt direct uit de kom gedronken, hierdoor is er geen lepel nodig. Het is niet onbeleefd om aan het eind van de maaltijd soep te laten liggen.

Voor soba die geserveerd wprdem met een dipsaus (meestal de koude), meng je eerst een paar van de groene uien en wasabi in de dipsaus. Neem vervolgens een paar Soba noedels en dip ze in de saus voordat je ze eet.

Als je soba geserveerd wordt met een saus, zullen sommige Soba restaurants je een kleine theepot geven (zie hieronder) tegen het einde van de maaltijd die gevuld is met wat lijkt op warm troebel water. Dit is sobayu, het water waarin de soba noedels werden gekookt. Sobayu is bedoeld om in je overgebleven saus te worden gegoten nadat je je noedels hebt opgegeten. Dit is hoe je je saus kunt opdrinken door het samen te mengen en de hoeveelheid sobayu aan te passen naar jou smaak.

Sobayu theepot

Sobayu theepot

Zaru Soba

 

Regionale Soba-gerechten

Hoewel soba gemakkelijk overal in Japan te vinden is, is soba over het algemeen populairder in landelijke gebieden en vooral in regio’s waar de grond geschikt is voor het verbouwen van boekweit. Soba geproduceerd in sommige regio’s zijn bekender dan andere. De Prefectuur Nagano en de Prefectuur Yamagata staan bijvoorbeeld bekend om hun soba.

Wanko Soba

Wanko Soba

Wanko Soba eten is een ervaring op zich. Elke portie bevat ongeveer een mondvol soba noedels en de server zal voortdurend je lege kom vullen met meer noedels totdat je aangeeft dat je genoeg hebt gehad. De eerste schaal wordt gewoon gegeten om de smaak te proeven en toppings kunnen worden toegevoegd. Het gemiddelde voor vrouwen is ongeveer 30-40 kommen, terwijl mannen gemiddeld ongeveer 50-60 kommen kunnen eten.

Ita Soba

Ita Soba

Ita Soba is een specialiteit van de prefectuur Yamagata. De noedels zijn iets groter in breedte gesneden in vergelijking met de gemiddelde soba noedels. Ita Soba wordt op grote borden geserveerd (ita). Aangezien ongepolijst soba meel wordt gebruikt, is de textuur en de geur van boekweit sterker.

Green Tea Soba (Matcha Soba)

Groene thee Soba (Matcha Soba)

Uji is een stad ten zuiden van Kyoto die beroemd is om thee. Groene thee Soba is boekweitmeel vermengd met groene thee poeder resulterend in groene soba noedels met een groene thee smaak. Het wordt zowel in warme als in koude varianten geserveerd.

Nishin Soba

Nishin Soba

Nishin Soba is genoemd naar de vreedzame haring (nishin) die bovenop de noedels wordt gelegd in hete bouillon. Nishin wordt bereid door eerst te drogen en word vervolgens gestoofd in een zoete saus.

Izumo Soba

Izumo Soba

In Izumo wordt de romp van het boekweitzaad gebruikt voor het maken van boekweitmeel. Het resultaat,  soba noedels die donkerder zijn en een sterkere boekweitgeur hebben dan de gemiddelde soba noedels. Izumo soba wordt meestal geserveerd in een drielagen serveerschaal, samen met een variatie aan toppings.

Okinawa Soba

Okinawa Soba

Hoewel ze soba worden genoemd, zijn Okinawa Soba niet gemaakt van boekweitmeel, maar van tarwebloem. Hun textuur is meer een kruising tussen ramen en udon noedels. Okinawa Soba worden meestal geserveerd in een warme varkensbouillon met plakjes gesudderd varkensvlees, groene uien en gepekelde gember.

Handig?
Bedankt!