What
 • blankBar
 • blankCafés
 • blankCinema
 • Donuts
 • blankElektronica
 • Grotten
 • Hostels
 • Ijlanden
 • Ijsbar
 • Kappers
 • blankOvernachten
 • blankPretpark
 • blankRestaurants
 • blankSkybar lounge
 • blankSpellen
 • Treinlijnen
 • blankTreinstations
 • blankVliegvelden
 • blankWinkelen
 • blankZien & Doen
Where
blank
blank

Japanse tafelmanieren

Japanse tafelmanieren

 

Japanse tafelmanieren

Een restaurant met westerse tafels en gedeeltes waar je op de grond zit

Tafels en zitplaatsen

Sommige restaurants in Japan hebben lage tafels en kussens op een tatami vloer in plaats van westerse stoelen en tafels. Schoenen moeten worden verwijderd voordat je op de tatami vloer stapt. Vermijd ook om op andere kussens te stappen dan die van uzelf.

Eten

Natte handdoeken (oshibori) worden bij de meeste restaurant verstrekt om je handen mee schoon te maken voor het eten. Na het bestellen is het gebruikelijk om op de bestelling van iedereen te wachten en vervolgens de maaltijd te beginnen met de zin “itadakimasu” (“Ik ontvang dankbaar/smakelijk eten”). Bepaalde gerechten moet je meteen (warm) opeten, als de rest aan tafel nog niet is geserveerd, zeggen Japanners de zinnen “osaki ni dōzo” (“ga je gang”) of “osaki ni itadakimasu” (“sta me toe om te beginnen”).

Als je van kleine kommen eet, is het de juiste manier om de kom met je hand op te nemen en deze dicht bij je mond te brengen wanneer je ervan eet. Bij het eten van gedeelde gerechten (zoals vaak wordt gedaan in sommige restaurants zoals Izakaya), is het beleefd om het tegenovergestelde uiteinde van uw eetstokjes of speciale serveerstokjes te gebruiken voor het verplaatsen/verdelen van eten.

Je (loop)neus snuiten, naar de tafel blazen, boeren en hoorbaar kauwen worden in Japan als slechte manieren beschouwd. Het wordt als goede manier beschouwd om uw gerechten tot de laatste rijstkorrel op te eten. Als er gerechten zijn die u niet lekker vindt of niet kunt eten kunnen er vervangingen beschikbaar zijn in restaurants of Ryokan als u dit van tevoren aangeeft.

Na het beëindigen van uw maaltijd is het over het algemeen een goede manier om al uw gerechten terug te brengen naar hoe ze aan het begin van de maaltijd waren. Dit omvat het terugplaatsen van de deksels op borden en het plaatsen van uw eetstokjes op de eetstokjes steun of in de papierhouder. Sluit de maaltijd af met de zin “gochisōsama deshita” (“dank u voor de maaltijd”), die niet alleen dankbaarheid jegens de kok, maar ook de geconsumeerde gerechten omvat.

Japans eten

Goede manieren: plaats na de maaltijd alle deksels terug zoals u de gerechten heeft ontvangen.

Drinken

Begin niet te drinken totdat iedereen aan tafel iets te drinken heeft en de glazen worden opgeheven voor een proost, op z’n Japans “kampai”.

Bij het drinken van alcoholische dranken is het gebruikelijk om voor elkaar drank in te schenken in plaats van je eigen drankje. Controleer regelmatig de cups van uw vrienden en vul hun drankjes bij als hun kopjes leeg zijn. Als iemand u meer alcohol wil serveren, moet u wat van uw glas drinken voordat u het naar die persoon toe vasthoudt.

Hoewel het wordt beschouwd als slechte manieren om duidelijk dronken te worden in sommige formele restaurants, bijvoorbeeld high-end restaurants die kaiseki Ryori (Japanse haute cuisine) serveren, geldt hetzelfde niet voor andere soorten restaurants zoals Izakaya, zolang je andere gasten maar geen last bezorgd.

Als je geen alcohol drinkt, is het niet onbeleefd om dat te zeggen en dan vraag je om andere dranken. Niet-alcoholische dranken die meestal verkrijgbaar zijn, zijn alcoholvrij bier, thee, sappen en koolzuurhoudende dranken.

Drinken in Japan, Kampai

Kampai!

 

Hoe moet je eten?

blank

Rijst
Houd de rijstkom in de ene hand en de stokjes in de andere. Til de kom tijdens het eten naar je mond. Giet geen sojasaus over wit gekookte rijst.

 

blank

Sushi
Giet wat sojasaus in een kleine schaal. Het wordt beschouwd als slechte manieren om sojasaus te verspillen, dus probeer niet meer saus te gieten dan je zult gebruiken.

Je hoeft wasabi niet in de sojasaus te doen, omdat sushi stukken die goed samengaan met wasabi het al er in hebben. Als je echter wasabi wilt gebruiken, gebruik dan maar een klein beetje om de sushi kok niet te beledigen. Als je niet van wasabi houdt, kun je een verzoek indienen om niets toe te voegen aan je sushi.

Over het algemeen moet je een sushi stuk in één hap eten. Pogingen om een stuk in twee te scheiden eindigen over het algemeen in de vernietiging van de prachtig bereide sushi. Handen of eetstokjes kunnen worden gebruikt om sushi te eten.

In het geval van nigiri sushi, dip het stuk ondersteboven in de sojasaus zodat de vis in de saus komt. Gemarineerde sushi stukken, mogen niet in sojasaus worden gedompeld.

In het geval van Gunkan Sushi giet je een kleine hoeveelheid sojasaus over het sushi stuk in plaats van in de saus dompelen.

 

blank

Sashimi
Giet wat sojasaus in de kleine schaal. Leg wat wasabi op het sashimi stuk, maar pas op dat je niet te veel gebruikt omdat dit de smaak van de vis zal overheersen. Doop de sashimi stukjes in de sojasaus. Sommige soorten sashimi worden genoten met gemalen gember in plaats van wasabi.
blank
Miso Soep
Drink de miso soep uit de kom en vis de vaste voedselstukken uit met je eetstokjes.
blank

Noedels
Gebruik de eetstokjes en breng de noedels in je mond. Misschien wil je proberen het slurpende geluid van mensen om je heen te kopiëren als je in een noedelshop bent. Slurpen van noedels wordt beschouwd als bewijs dat je aan het genieten bent van de maaltijd en verbetert de smaak.

Als een keramische lepel is meegeleverd, gebruik deze dan om de soep te drinken, anders tilt u de kom op naar uw mond en drinkt u er direct vanaf.

 

blank

Curry rijst (en andere rijstgerechten met een saus)
Japanse Curry rijst en andere rijstgerechten, waarbij de rijst wordt gemengd met een saus (bijvoorbeeld sommige domburi gerechten), kunnen moeilijk eetbaar zijn met stokjes. In plaats daarvan zijn er vaak grote lepels voor deze gerechten.

 

blank

Grote stukken (bijvoorbeeld garnalen tempura, tofu, korokke)
Scheid grote stukken in hapklare stukjes met je eetstokjes (dit kost wat oefening) of bijt een stukje er af en leg de rest terug op je bord.

Menu

Handig?
Bedankt!