Waar je thee kunt vinden in Japan
Thee van de een of andere soort, warm of koud, is praktisch te vinden in alle restaurants, verkoopautomaten, kiosken, buurtwinkels en supermarkten.
In restaurants wordt groene thee vaak gratis geserveerd bij of aan het einde van een maaltijd. In de goedkopere restaurants zijn groene thee of mugicha vaak gratis beschikbaar voor zelfbediening, Konacha vaak wordt aangeboden aan goedkope sushi restaurants. Kocha is meestal verkrijgbaar naast koffie in cafés en westerse restaurants.
Bij sommige tempels en tuinen wordt thee (meestal Ryokucha of Matcha) aan toeristen geserveerd. De thee wordt meestal geserveerd in een rustige kamer met Tatami vloer met uitzicht op prachtig landschap, vaak samen met een bijpassend Japans snoepje. Hoewel thee soms wordt opgenomen in de toegangsprijs van de tempel of de tuin, is er vaak een afzonderlijke vergoeding voor thee vereist.
Veel soorten thee worden verkocht in PET-flessen en blikjes in winkels en automaten in heel Japan. Ze zijn zowel warm als koud verkrijgbaar, hete thee is minder verkrijgbaar tijdens de zomermaanden, vooral bij automaten.

Japanse thee en korte geschiedenis
Thee werd in de jaren 700 voor het eerst geïntroduceerd in Japan vanuit China. Tijdens de Nara periode (710-794) was thee een luxeproduct dat slechts in kleine hoeveelheden verkrijgbaar was voor priesters en edellieden als medicinale drank.
Rond het begin van de Kamakura periode (1192-1333) bracht Eisai, de grondlegger van het Japanse zenboeddhisme uit China de gewoonte voort thee te maken van gepoederde bladeren. Vervolgens verspreidde de thee zich over Japan, met name in de Kozanji tempel in Takao en in Uji.
Tijdens de Muromachi periode (1333-1573) kreeg thee populariteit bij mensen uit alle sociale klassen. Mensen verzamelden zich op grote thee “feesten” en speelden een raadspel, waarbij deelnemers de namen moesten raden van wat voor thee ze hadden gedronken en waar het vandaan kwam. Na hun beurt moest je de thee doorgeven aan de buurman/buurvrouw. Het verzamelen en tonen van kostbare theeproducten was ook populair bij de welgestelden.
Ongeveer tegelijkertijd ontwikkelde een meer verfijnde versie van thee feestjes zich met Zen-geïnspireerde eenvoud en een grotere nadruk op etiquette en spiritualiteit. Deze bijeenkomsten werden door slechts een paar mensen bijgewoond in een kleine ruimte waar de gastheer de gasten thee serveerde, wat een grotere intimiteit mogelijk maakte. Het is van deze bijeenkomsten dat de theeceremonie zijn oorsprong heeft.

Binnenkant van een theehuis in Inuyama