Waar kun je eten?
Udon is te vinden in heel Japan op het menu bij speciale udon restaurants (udon-ya) en soba-restaurants (soba-ya), informele restaurants, zoals familierestaurants, Izakaya en restaurants rond toeristische bezienswaardigheden. Er bestaan ook verschillende populaire, goedkope udon restaurantketens met vestigingen in de grote steden en langs nationale routes. Onze uit eten in japan pagina legt uit wat je kunt verwachten van een restaurant in Japan.
Een gewone udon schotel bij een gemiddeld restaurant kost over het algemeen tussen 500 yen en 1000 yen, maar goedkope udon ketens verkopen vaak maaltijden voor minder dan 500 yen. Bij meer exclusieve restaurants kunt u verwachten dat u tussen de 1000 yen en 1500 yen betaald per persoon. Dit is dan wel voor een uitgebreidere maaltijd.

Voorbeeld van een menu in een Udon restaurant, ook in het Engels
Op sommige drukke treinstations bevinden zich udon restaurants waar u moet staan voor een snelle maaltijd tussen de treinritten. Bestellen bij staande restaurants is net zo eenvoudig als het kopen van uw maaltijdkaart uit een automaat.
Sommige goedkope udon ketens werken op dezelfde manier als een cafetaria. Bij het betreden van het restaurant halen klanten een dienblad op, bestellen het gerecht bij het personeel achter de toonbank en kiezen vervolgens eventuele bijgerechten zoals tempura, rijstballen of oden (gestoofde groenten) voordat ze aan het einde van het aanrecht naar de kassier gaan.

voorkant van een udon restaurant
Hoe udon eten
Afhankelijk van hoe uw udon wordt geserveerd verschilt de manier van eten. Wanneer udon wordt geserveerd met een dipsaus, neem dan een paar noedels en dip ze in de saus voordat je ze eet.
Udon geserveerd in een soep of saus worden genoten met behulp van uw eetstokjes, je mag een slurpend geluid maken terwijl je de Udon noedels naar binnen werkt. Het slurpen verbetert de smaak en helpt de hete noedels af te koelen wanneer je ze in je mond brengt. De soep zelf wordt direct uit de kom gedronken, daardoor is er geen lepel meer nodig. Het is niet onbeleefd om aan het eind van de maaltijd je soep niet op te drinken, het mag natuurlijk wel.

Hier word verse udon gemaakt
Regionale variaties
Udon is populair in heel Japan. Hieronder is een lijst met een paar meest voorkomende regionale variaties: