What
 • blankBar
 • blankCafés
 • blankCinema
 • Donuts
 • blankElektronica
 • Grotten
 • Hostels
 • Ijlanden
 • Ijsbar
 • Kappers
 • blankOvernachten
 • blankPretpark
 • blankRestaurants
 • blankSkybar lounge
 • blankSpellen
 • Treinlijnen
 • blankTreinstations
 • blankVliegvelden
 • blankWinkelen
 • blankZien & Doen
Where
blank
blank

Japanse Udon Noodles

Japanse Udon Noodles

Japanse Udon Noodles

Udon (うどん) zijn dikke Japanse noedels gemaakt van tarwebloem. Ze zijn dikker dan soba noedels, wit en iets taaier. Udon is overal verkrijgbaar in restaurants in Japan en wordt bereid in verschillende warme en koude gerechten.

Populaire Udon-gerechten

Hieronder staat een lijst met udon gerechten die toeristen vaak in restaurants zullen vinden in heel Japan. Let op dat er soms regionale verschillen zijn in naam en kruiden die ze gebruiken om de noedels te maken.

Menu

Zaru Udon (cold)

Zaru Udon (koud)

Zaru Udon noedels worden gekoeld geserveerd op een bamboe mat. Ze worden vergezeld door een dipsaus. Het lijkt erg op Zaru Soba.

Kake Udon (hot)

Kake Udon (warm)

Kake Udon is een standaard Udon gerecht, geserveerd in een warme bouillon. Het heeft geen toppings en wordt meestal gegarneerd met alleen groene uien. Kake Udon is ook bekend als Su Udon in de regio Osaka.

Kamaage Udon (warm)

Kamaage Udon (warm)

Kamaage Udon noedels worden geserveerd in warm water, vergezeld met een variatie aan smaakmakers en een dipsaus. Sommige plaatsen hebben individuele porties van Kamaage Udon in kleine houten kommen, andere plaatsen serveren grote porties van Kamaage Udon voor het hele gezin in grote houten kommen.

Tanuki Udon (hot and cold)

Tanuki Udon (warm/koud)

Tanuki Udon wordt geserveerd in een warme bouillon, overgoten met overgebleven gefrituurde tempura beslag (tenkasu). Tanuki Udon wordt meestal niet geserveerd in Osaka, omdat tenkasu daar vaak gratis verkrijgbaar is bij udon restaurants.

Kitsune Udon (hot and cold)

Kitsune Udon (warm/koud)

Kitsune Udon wordt geserveerd in een warme bouillon met aburaage, dunne vellen gefrituurde Tofu, die op de udon noedels worden geplaatst.

Tsukimi Udon (hot)

Tsukimi Udon (warm)

Tsukimi Udon (“Naar de maan kijken Udon”) heeft net als zijn soba tegenhanger een rauw ei bovenop de udon noedels, dat op de maan “lijkt”.

Tempura Udon (hot and cold)

Tempura Udon (warm/koud)

Tempura Udon wordt meestal geserveerd in een warme bouillon met de tempura stukken bovenop de noedels. Soms wordt de tempura op een apart bord naast de kom of bak met noedels geplaatst. Tempura ingrediënten variëren per seizoen en restaurant.

Curry Udon (hot)

Curry Udon (warm)

Curry Udon zijn udon noedels geserveerd in een kom met Japanse curry. Het is een populair gerecht om te eten in de winter omdat het je lekker opwarmt. Omdat het eten van curry udon rommelig kan zijn, bieden sommige restaurants wegwerp slabbetjes. Wanneer ze niet worden aangeboden moet u voorzichtig zijn wanneer u curry udon eet, aangezien de udon noedels curry op kleding kunnen spatten.

Chikara Udon (hot)

Chikara Udon (warm)

Chikara Udon zijn udon noedels geserveerd met de toevoeging van een rijstkoek (mochi) in de hete bouillon. Het Japanse woord “chikara”, dat kracht betekent, wordt gebruikt omdat men denkt dat de toevoeging van mochi aan het gerecht de persoon die het eet, kracht geeft.

Nabeyaki Udon

Nabeyaki Udon (warm)

Nabeyaki Udon is een gerecht dat wordt gekookt en geserveerd in een hete pot (nabe). De udon noedels worden direct in de nabe gekookt samen met de bouillon en groenten. Tempura is een veel voorkomende toevoeging voor het serveren van Nabeyaki, maar de meer standaard ingrediënten zijn paddenstoelen, eieren, kamaboko (een roze en witte gestoomde viscake) en verschillende groenten. Veel winkels serveren dit gerecht alleen tijdens de koudere maanden van het jaar.

Waar kun je eten?

Udon is te vinden in heel Japan op het menu bij speciale udon restaurants (udon-ya) en soba-restaurants (soba-ya), informele restaurants, zoals familierestaurants, Izakaya en restaurants rond toeristische bezienswaardigheden. Er bestaan ook verschillende populaire, goedkope udon restaurantketens met vestigingen in de grote steden en langs nationale routes. Onze uit eten in japan pagina legt uit wat je kunt verwachten van een restaurant in Japan.

Een gewone udon schotel bij een gemiddeld restaurant kost over het algemeen tussen 500 yen en 1000 yen, maar goedkope udon ketens verkopen vaak maaltijden voor minder dan 500 yen. Bij meer exclusieve restaurants kunt u verwachten dat u tussen de 1000 yen en 1500 yen betaald per persoon. Dit is dan wel voor een uitgebreidere maaltijd.

Voorbeeld van een menu in een Udon restaurant, ook in het Engels

Voorbeeld van een menu in een Udon restaurant, ook in het Engels

Op sommige drukke treinstations bevinden zich udon restaurants waar u moet staan voor een snelle maaltijd tussen de treinritten. Bestellen bij staande restaurants is net zo eenvoudig als het kopen van uw maaltijdkaart uit een automaat.

Sommige goedkope udon ketens werken op dezelfde manier als een cafetaria. Bij het betreden van het restaurant halen klanten een dienblad op, bestellen het gerecht bij het personeel achter de toonbank en kiezen vervolgens eventuele bijgerechten zoals tempura, rijstballen of oden (gestoofde groenten) voordat ze aan het einde van het aanrecht naar de kassier gaan.

voorkant van een udon restaurant

voorkant van een udon restaurant

Hoe udon eten

Afhankelijk van hoe uw udon wordt geserveerd verschilt de manier van eten. Wanneer udon wordt geserveerd met een dipsaus, neem dan een paar noedels en dip ze in de saus voordat je ze eet.

Udon geserveerd in een soep of saus worden genoten met behulp van uw eetstokjes, je mag een slurpend geluid maken terwijl je de Udon noedels naar binnen werkt. Het slurpen verbetert de smaak en helpt de hete noedels af te koelen wanneer je ze in je mond brengt. De soep zelf wordt direct uit de kom gedronken, daardoor is er geen lepel meer nodig. Het is niet onbeleefd om aan het eind van de maaltijd je soep niet op te drinken, het mag natuurlijk wel.

Hier word verse udon gemaakt

Hier word verse udon gemaakt

Regionale variaties

Udon is populair in heel Japan. Hieronder is een lijst met een paar meest voorkomende regionale variaties:

Sanuki Udon

Kagawa Prefecture

Sanuki Udon

Sanuki Udon, vernoemd naar de voormalige provincie die nu de prefectuur Kagawa is, is de meest beroemde udon soort in Japan. De noedels zijn stevig en taai en kunnen op verschillende manieren worden gegeten. Udon is een zeer populaire en goedkope maaltijd in de prefectuur Kagawa. Veel van de populaire, landelijke udon ketens serveren Sanuki Udon.

Mizusawa Udon

Gunma Prefecture

Mizusawa Udon

Mizusawa Udon, traditioneel handgemaakt van lokaal geteeld tarwebloem en bronwater van de berg Mizusawa, heeft een lange geschiedenis van het voeden van pelgrims op weg naar de Mizusawa tempel in de buurt van Ikaho Onsen. Mizusawa Udon wordt meestal gekoeld geserveerd met een dipsaus op basis van soja of een sesam dipsaus, soms beide.

Inaniwa Udon

Akita Prefecture

Inaniwa Udon

Met meer dan 300 jaar geschiedenis duurt het proces van het maken van Inaniwa Udon ongeveer vier dagen omdat het allemaal met de hand wordt gemaakt. Nadat het deeg met de hand is gekneed wordt het om twee staven gewikkeld, plat gemaakt, vervolgens uitgerekt en uiteindelijk gedroogd. Het proces resulteert in Inaniwa Udon noedels die dunner zijn in vergelijking met conventionele udon noedels en hebben een zachte textuur.

Ise Udon

Mie Prefecture

Ise Udon

Een kenmerk van Ise Udon is de rijke en donkere saus (Tsuyu) die op de udon noedels wordt gegoten. Deze rijke en donkere Tsuyu is gemaakt van gedroogde kelp of gerookte vis (meestal bonito of kleine sardines) en sojasaus. De udon noedels worden meestal gegarneerd met groene uien en katsuobushi (gerookte bonitovlokken). Veel restaurants rond de Ise Shrines serveren Ise Udon.

Hoto

Yamanashi Prefecture

Hoto

Hoto noedels zijn platter en breder in vergelijking met gewone udon noedels. Ze worden meestal gekookt in een gietijzeren hete pot met veel groenten in een op miso gebaseerde soep. De groenten die in Hoto gaan zijn grotendeels seizoensgroenten, inclusief pompoen.

Kishimen

Aichi Prefecture

Kishimen

Met name voor Nagoya is Kishimen een variant van udon noedels die plat en dun zijn, vergelijkbaar met de vorm van fettuccine. De ingrediënten die in het maken van Kishimen worden gebruikt verschillen niet van udon noedels, het grootste verschil is alleen de vorm en tijd die nodig is om de noedels te bereiden.

Misonikomi

Aichi Prefecture

Misonikomi

Misonikomi Udon is een andere specialiteit van Nagoya. Het is een zeer rijk gerecht en vooral populair in de winter. Het gebruikt rode miso voor zijn soepbasis. Andere typische ingrediënten zijn kip, groene uien, champignons, een rauw ei erop en rijstkoekjes (mochi).

Okinawa Soba

Okinawa Prefecture

Okinawa Soba

Hoewel ze soba worden genoemd, zijn Okinawa Soba niet gemaakt van boekweitmeel, maar van tarwebloem. Hun textuur is meer een kruising tussen ramen en udon noedels. Okinawa Soba worden meestal geserveerd in een warme varkensbouillon met plakjes gesudderd varkensvlees, groene uien en gepekelde gember.

Handig?
Bedankt!