What
 • blankBar
 • blankCafés
 • blankCinema
 • Donuts
 • blankElektronica
 • Grotten
 • Hostels
 • Ijlanden
 • Ijsbar
 • Kappers
 • blankOvernachten
 • blankPretpark
 • blankRestaurants
 • blankSkybar lounge
 • blankSpellen
 • Treinlijnen
 • blankTreinstations
 • blankVliegvelden
 • blankWinkelen
 • blankZien & Doen
Where
blank
blank

Ramen gerechten

Populaire Ramen gerechten

blank

Ramen (ラ ー メ ン) is een noodle soepgerecht dat oorspronkelijk werd geïmporteerd uit China en de afgelopen decennia een van de meest populaire gerechten in Japan is geworden. Ramen noodle zijn goedkoop en overal verkrijgbaar, dit zijn ook de 2 redenen die Ramen ideaal maken voor budget reizigers. Ramen restaurants of Ramen-ya, zijn te vinden in vrijwel alle straten van het land (voornamelijk in grote steden zijn ze overal te vinden) en produceren talloze regionale variaties.

Populaire soorten ramen

Ramen worden meestal ingedeeld op basis van soepbasis, Er bestaan variaties die de verschillende soepen combineren. Hieronder de belangrijkste soorten soep:

Menu

Shoyu soja saus

Shoyu (醤 油, sojasaus)

Shoyu ramen soep is een heldere, bruine bouillon op smaak gebracht met sojasaus (shoyu). De soep is meestal gemaakt van kippenbouillon, maar bevat vaak ander vlees, zoals varkensvlees, rundvlees of vis, afhankelijk van de regio. Shoyu ramen is het meest voorkomende type ramen.

Shio zout

Shio (塩, zout)

Shio ramen soep is een lichte, heldere bouillon gekruid met zout. Het wordt meestal gemaakt van kippenbouillon, maar kan ook op smaak gebracht worden met ander vlees bv. varkensvlees.

Miso soja bonenpasta

Miso (味噌, sojaboonpasta)

Miso ramen soep is op smaak gebracht met sojabonenpasta (miso), wat resulteert in een dikke, bruine soep met een rijke, complexe smaak. De stijl ontstond in Hokkaido waar de lange koude winters de behoefte aan een hartiger type van Ramen soep ontstond, maar het is zover verspreid dat het vrijwel overal in Japan te vinden is.

Tonkotsu varkensvlees

Tonkotsu (豚 骨, varkensvlees)

Vooral populair rond Kyushu, is tonkotsu ramen gemaakt van varkensgebeente dat gekookt is tot het oplost in een witte bouillon. De dikke, romige soep wordt ook vaak gearomatiseerd met kippenbouillon en varkensvet.

Ramen noodles

Het tweede belangrijkste aspect van ramen zijn de noedels, die zijn gemaakt van tarwe en in veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Typische Ramen noedels zijn lang en elastisch, maar er bestaan ontelbare soorten die variëren van dun en recht naar dik en golvend. Sommige Ramen-ya laten je toe om je Noedels enigszins aan te passen, bijvoorbeeld door je de mogelijkheid te geven een dikte (dun, gewoon of dik) en/of gaarheid (gewoon of stevig) te kiezen.

Toppings

Hieronder is een lijst van toppings die vaak worden geserveerd met ramen:

ramen toppings

 • Chasu
  Heerlijke vette plakjes geroosterd of gestoofd varkensvlees. Chashu is een veel voorkomende topping van ramen. Ramen wordt meestal met een of twee plakjes geserveerd of soms zelfs meerdere stukjes (soms is het ook mogelijk om extra plakjes te bestellen. De meeste Ramen-ya serveren ook Chashumen (Chashu ramen), een ramengerecht met extra stukjes Chashu. Kakuni (gestoofde varkensbuik) wordt in sommige restaurants geserveerd in plaats van chashu.
 • Menma
  Bamboescheuten met een zoute smaak
 • Negi
  Gehakte of versnipperde prei of groene uien. Karanegi is een pittige variant van geraspte prei vermengd met chili-olie. Negi is vaak standaard bij Ramen, karanegi wordt vaak geserveerd met miso ramen.
 • Moyashi
  Rauwe of gekookte taugé voegt zoetheid en knapperigheid toe. Geserveerd op alle soorten ramen.
 • Tamago
  Hardgekookte, zachtgekookte of rauwe en gemarineerde eieren zijn allemaal populaire toppings op elk type ramen.
 • Zeewier
  Verschillende soorten zeewier zoals wakame en nori worden vaak toegevoegd aan alle soorten ramen.
 • Kamaboko
  Gestoomde viskoek. Een type kamaboko dat gewoonlijk op ramen wordt geserveerd is naruto (of narutomaki), een zaagtandvormige witte viskoek met een rood of roze spiraalontwerp erop.
 • Maïs
  Maïs wordt vaak gecombineerd met boter en geserveerd op miso of shio ramen.
 • Boter
  Een dikke klodder boter voegt romigheid en diepte toe. Meestal toegevoegd aan miso of shio ramen.

 

Chashu (bottom left), tamago (top left), negi (center), corn (right) and butter (top right)

Nori and naruto (left) and menma and negi (right)  viskoek

 

Bijgerechten

Hoewel ramen als een maaltijdgerecht kan worden beschouwd, serveren veel Ramen-ya naast hun noedels ook een selectie bijgerechten. Het aanbod varieert van winkel tot winkel, maar vrijwel alle ramen-ya serveren Gyoza. Deze Chinese, pan gefrituurde dumplings worden per 5 of 6 geserveerd en worden gegeten met  sojasaus, azijn of rayu (hete chili-olie), die meestal op tafel liggen en worden gecombineerd op basis van uw smaak. Een ijskoud biertje kun je er ook bij bestellen.

Sommige winkels bieden ook vaste deals met Ramen, Gyoza en soms andere gerechten zoals gebakken rijst (en drank). Deze sets worden soms tegen een iets lagere prijs verkocht dan wanneer alles afzonderlijk wordt besteld.

Ramen met Gyoza

Ramen met Gyoza

 

Waar vind je ramen

De beste plaats om Ramen te eten is bij gespecialiseerde Ramen restaurants. Vaak zul je Ramen restaurants tegen komen op drukke locaties zoals treinstations, het centrum, uitgaanswijken en langs drukke wegen. Ramen-ya zijn meestal sit-down restaurants met een toonbank en een aantal tafels. Klik hier voor Ramen restaurants in Japan (filter eventueel op locatie afhankelijk van waar u bent)

Ramen staan ook vaak op de menukaarten van andere restaurants die een breder scala aan gerechten serveren, zoals eetgelegenheden op toeristische locaties, Izakaya, familierestaurants en eetstalletjes. Warme ramen gerechten kunnen ook de klok rond worden gekocht bij gemakswinkels en bij sommige automaten.

Hoe bestel je ramen

Ramen restaurants hebben vaak verkoopautomaten bij de ingang, gebruik deze methode om te bestellen en te betalen. In dit geval moet u maaltijdkaarten kopen bij de machine bij de ingang voordat u gaat zitten, uw maaltijdkaart geeft u dan aan de bediende, een paar minuten later krijgt u uw Ramen geserveerd.
Er zijn ook veel Ramen restaurants waar u gewoon binnen kunt betalen na het eten van uw maaltijd.

Bestel machine voor ramen bij de ingang

Bestel machine voor ramen bij de ingang

 

Ramen gerelateerde attracties

Shin-Yokohama Ramen Museum

Yokohama

Shin-Yokohama Ramen Museum

Het Ramen museum introduceert de geschiedenis van ramen en bevat een tiental ramen winkels met regionale smaken uit heel Japan. Bezoekers kunnen kleine porties van de verschillende soorten ramen proeven.

Cup Noodles Museum

Yokohama

Cup Noodles Museum

Dit museum leert de geschiedenis van instant noedels met interactieve tentoonstellingen, moderne kunst en praktische ervaringen. Tegen een kleine vergoeding kunt u uw eigen cup noedels ontwerpen of ramen noodles helemaal zelf maken (reserveren verplicht). Er is ook een eetgedeelte met noodle gerechten uit de hele wereld.

Regionale variaties

Ramen zijn ook beschikbaar in veel verschillende regionale variëteiten, waarvan sommige zeer populair zijn geworden en landelijk gegeten kunnen worden. Een paar bekende regionale variaties vindt u hier:

Asahikawa Ramen

Hokkaido

Asahikawa Ramen

Asahikawa Ramen, afkomstig uit het centrum van Hokkaido, staat bekend om hun vette, op shoyu gebaseerde soep. Ze bevatten dunne, golvende noedels, meestal bedekt met groene uien, chashu, menma en ei. Restaurants die Asahikawa Ramen serveren zijn overal in Asahikawa te vinden.

Sapporo Ramen

Hokkaido

Sapporo Ramen

De beroemde miso ramen van Sapporo zijn dik en stevig. Ze bevatten meestal dikke, stevige noedels en worden vaak overgoten met vullende specialiteiten uit Hokkaido zoals romige boter en suikermaïs. Miso Ramen behoren tot de meest populaire regionale ramen.

Kitakata Ramen

Fukushima Prefecture

Kitakata Ramen

Kitakata Ramen, afkomstig uit de prefectuur Fukushima, heeft een lichte shoyu soep, meestal op smaak gebracht met varkensbotten, kippenbouillon en gedroogde sardines en is gevuld met brede, platte noedels die taai en gegolfd zijn. Kitakata Ramen worden meestal gegarneerd met groene uien, menma en royale hoeveelheden chashu.

Tokyo Ramen

Tokyo

Tokyo Ramen

Ramen in de stijl van Tokyo hebben medium dikke, golvende noedels in een shoyu soep, gearomatiseerd met dashi visbouillon. Tokyo Ramen worden landelijk geserveerd en zijn zo populair geworden dat ze in wezen de stereotype shoyu ramen zijn.

Onomichi Ramen

Hiroshima Prefecture

Onomichi Ramen

Ramen van Onomichi maken gebruik van een shoyu soep, op smaak gebracht met dashi-visbouillon, die meestal wordt gemaakt van lokale vis gevangen in de Seto Inland Sea. Onomichi Ramen noedels zijn dun, recht, stevig en het gerecht wordt vaak geserveerd met groene uien, chashu, menma en een beetje varkensspek voor de smaakmaker.

Hakata Ramen

Fukuoka Prefecture

Hakata Ramen

Hakata Ramen heeft dunne noedels in een dikke, romige tonkotsu soep, meestal bedekt met chashu. De beste plaats om van Hakata Ramen te genieten, is in een van de eetstalletjes in Fukuoka, maar ze zijn nu ook te vinden bij specialiteit ramen-ya in het hele land.

Okinawa Soba

Okinawa Prefecture

Okinawa Soba

Hoewel ze soba worden genoemd, lijken Okinawa Soba meer op ramen. De dikke, golvende noedels worden geserveerd in een kom shio soep en bedekt met verschillende ingrediënten zoals groene uien, kamaboko en verse gember. Als het wordt bedekt met zacht geroosterd varkensvlees, wordt het gerecht Soki Soba genoemd.

Instant Ramen

Ramen zijn ook verkrijgbaar in verschillende voorbereide vormen die snel en gemakkelijk thuis of in uw hotelkamer gemaakt kunnen worden. Een breed scala van instant ramen producten wordt verkocht in buurtwinkels, supermarkt en enkele automaten. Het enige dat je nodig hebt is heet water. Hotels in Japan zorgen bijna altijd voor warm water op hun kamers (dmv waterkoker), waardoor dit soort instant ramen ook een gemakkelijke, warme maaltijdkeuze is voor toeristen.

verschillende instant ramen producten

verschillende instant ramen producten

Handig?
Bedankt!