Ramen noodles
Het tweede belangrijkste aspect van ramen zijn de noedels, die zijn gemaakt van tarwe en in veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Typische Ramen noedels zijn lang en elastisch, maar er bestaan ontelbare soorten die variëren van dun en recht naar dik en golvend. Sommige Ramen-ya laten je toe om je Noedels enigszins aan te passen, bijvoorbeeld door je de mogelijkheid te geven een dikte (dun, gewoon of dik) en/of gaarheid (gewoon of stevig) te kiezen.
Toppings
Hieronder is een lijst van toppings die vaak worden geserveerd met ramen:

- Chasu
Heerlijke vette plakjes geroosterd of gestoofd varkensvlees. Chashu is een veel voorkomende topping van ramen. Ramen wordt meestal met een of twee plakjes geserveerd of soms zelfs meerdere stukjes (soms is het ook mogelijk om extra plakjes te bestellen. De meeste Ramen-ya serveren ook Chashumen (Chashu ramen), een ramengerecht met extra stukjes Chashu. Kakuni (gestoofde varkensbuik) wordt in sommige restaurants geserveerd in plaats van chashu.
- Menma
Bamboescheuten met een zoute smaak
- Negi
Gehakte of versnipperde prei of groene uien. Karanegi is een pittige variant van geraspte prei vermengd met chili-olie. Negi is vaak standaard bij Ramen, karanegi wordt vaak geserveerd met miso ramen.
- Moyashi
Rauwe of gekookte taugé voegt zoetheid en knapperigheid toe. Geserveerd op alle soorten ramen.
- Tamago
Hardgekookte, zachtgekookte of rauwe en gemarineerde eieren zijn allemaal populaire toppings op elk type ramen.
- Zeewier
Verschillende soorten zeewier zoals wakame en nori worden vaak toegevoegd aan alle soorten ramen.
- Kamaboko
Gestoomde viskoek. Een type kamaboko dat gewoonlijk op ramen wordt geserveerd is naruto (of narutomaki), een zaagtandvormige witte viskoek met een rood of roze spiraalontwerp erop.
- Maïs
Maïs wordt vaak gecombineerd met boter en geserveerd op miso of shio ramen.
- Boter
Een dikke klodder boter voegt romigheid en diepte toe. Meestal toegevoegd aan miso of shio ramen.


Bijgerechten
Hoewel ramen als een maaltijdgerecht kan worden beschouwd, serveren veel Ramen-ya naast hun noedels ook een selectie bijgerechten. Het aanbod varieert van winkel tot winkel, maar vrijwel alle ramen-ya serveren Gyoza. Deze Chinese, pan gefrituurde dumplings worden per 5 of 6 geserveerd en worden gegeten met sojasaus, azijn of rayu (hete chili-olie), die meestal op tafel liggen en worden gecombineerd op basis van uw smaak. Een ijskoud biertje kun je er ook bij bestellen.
Sommige winkels bieden ook vaste deals met Ramen, Gyoza en soms andere gerechten zoals gebakken rijst (en drank). Deze sets worden soms tegen een iets lagere prijs verkocht dan wanneer alles afzonderlijk wordt besteld.

Ramen met Gyoza
Waar vind je ramen
De beste plaats om Ramen te eten is bij gespecialiseerde Ramen restaurants. Vaak zul je Ramen restaurants tegen komen op drukke locaties zoals treinstations, het centrum, uitgaanswijken en langs drukke wegen. Ramen-ya zijn meestal sit-down restaurants met een toonbank en een aantal tafels. Klik hier voor Ramen restaurants in Japan (filter eventueel op locatie afhankelijk van waar u bent)
Ramen staan ook vaak op de menukaarten van andere restaurants die een breder scala aan gerechten serveren, zoals eetgelegenheden op toeristische locaties, Izakaya, familierestaurants en eetstalletjes. Warme ramen gerechten kunnen ook de klok rond worden gekocht bij gemakswinkels en bij sommige automaten.
Hoe bestel je ramen
Ramen restaurants hebben vaak verkoopautomaten bij de ingang, gebruik deze methode om te bestellen en te betalen. In dit geval moet u maaltijdkaarten kopen bij de machine bij de ingang voordat u gaat zitten, uw maaltijdkaart geeft u dan aan de bediende, een paar minuten later krijgt u uw Ramen geserveerd.
Er zijn ook veel Ramen restaurants waar u gewoon binnen kunt betalen na het eten van uw maaltijd.

Bestel machine voor ramen bij de ingang
Ramen gerelateerde attracties