What
 • blankBar
 • blankCafés
 • blankCinema
 • Donuts
 • blankElektronica
 • Grotten
 • Hostels
 • Ijlanden
 • Ijsbar
 • Kappers
 • blankOvernachten
 • blankPretpark
 • blankRestaurants
 • blankSkybar lounge
 • blankSpellen
 • Treinlijnen
 • blankTreinstations
 • blankVliegvelden
 • blankWinkelen
 • blankZien & Doen
Where
blank
blank

Rijst soorten in Japan

Verschillende rijst soorten in Japan

rijst 3

Rijst (米, kome) is het belangrijkste gewas van Japan en wordt al meer dan 2000 jaar in het hele land verbouwd. Rijst is het primaire hoofdvoedsel van het Japanse dieet en is van fundamenteel belang voor de Japanse cultuur. Rijst is ooit zelfs een betaalmiddel geweest in Japan. Het woord voor gekookte rijst (gohan) heeft de algemene betekenis van “maaldtijd”. Zo belangrijk is rijst dus in Japan.

Een kom gekookte rijst is een centraal onderdeel van traditionele Japanse maaltijden, maar het graan wordt ook verwerkt tot verschillende soorten producten, waaronder alcohol, azijn en bloem. Hieronder een aantal veel voorkomende rijstproducten en een lijst met veel voorkomende rijstgerechten die in het hele land te vinden zijn.

Menu

witte rijst Hakumai

Witte rijst (Hakumai)

Japanse rijst is kort, korrelig en kleverig tijdens het koken. De meerderheid van de Japanse rijst is gepolijst om de harde buitenhuid (rijstzemelen) te verwijderen. Witte rijst is de basis van de Japanse keuken en wordt bij de meeste maaltijden geserveerd.

bruine rijst Genmai

Bruine rijst (Genmai)

Niet gepolijste rijst (genmai) wordt minder vaak verkocht omdat het niet als zo heerlijk wordt beschouwd als witte rijst. Het heeft echter recent aan populariteit gewonnen als een gezondheidsvoedsel omdat het voedzamer is dan witte rijst. De buitenste zemelen behouden veel van de vitaminen en mineralen.

Meergranenrijst

Meergranenrijst

Aan witte rijst kunnen andere granen en zaden worden toegevoegd om smaak en voedingsstoffen toe te voegen. Eén variatie voegt gewoon gerst toe (resulterend in mugi gohan), maar uitgebreidere variaties kunnen meer dan 12 verschillende toevoegingen bevatten. Meergranenrijst wordt meestal aangeduid met het aantal verschillende korrels dat wordt toegevoegd (bijvoorbeeld juhachikoku) en wordt geserveerd in sommige restaurants en Ryokan.

Glutinous Rice (Mochigome)

Glutinous Rice (Mochigome)

Glutineuze rijst (ook bekend als mochi rijst of kleefrijst) is de tweede meest voorkomende variatie van Japanse rijst. Wanneer het wordt gekookt, is het zelfs kleveriger dan gewone Japanse rijst en wordt het tot rijstcake geslagen en tot snoep verwerkt of gebruikt in rijstgerechten zoals sekihan (kleefrijst met rode bonen)

Andere Japanse rijstproducten

rijstwijn (Nihonshu of Sake)

Rijstwijn (Nihonshu of Sake)

Rijstwijn, beter bekend als nihonshu of sake (wordt ook gebruikt als algemene term voor alcohol), is een alcoholische drank gemaakt door rijst te gisten. Sake is er in verschillende soorten en kan warm of koud worden geserveerd. Het wordt niet traditioneel samen met rijstschotels gedronken aangezien het als rijst zelf wordt beschouwd.

rijstazijn

Rijstazijn

Azijn kan ook worden geproduceerd uit rijst en wordt gebruikt in dressings, augurken, marinades en voor het bereiden van sushi rijst. De meeste Japanse rijstazijnen zijn licht van kleur en smaak en slechts mild zuur. Donkere azijn wordt ook geproduceerd en als gezondheidsdrank gedronken.

rijstmeel

Rijstmeel

Rijstmeel, gemaakt van gemalen witte rijst of kleefrijst, wordt gebruikt om verschillende Japanse snoepjes en rijstcrackers (senbei) te maken. Het wordt als een verdikkingsmiddel bij het koken gebruikt of als vervanging van tarwemeel om brood te maken. Rijstmeel is glutenvrij.

Rice Bran (Nuka)

Rice Bran / Rijstzemelen (Nuka)

Rijstzemelen of nuka, is de harde buitenhuid van de rijstkorrels die wordt verwijderd bij het polijsten van bruine rijst om witte rijst te maken. Rijstzemelen hebben een hoge voedingswaarde en worden op verschillende manieren in de Japanse keuken gebruikt.

Japanse rijstgerechten

gekookt rijst gohan

Gekookte rijst (Gohan)

Een kom rijst vormt de basis van de meeste Japanse maaltijden. Het is vaak een standaard gerecht bij maaltijden zoals een Japans ontbijt of een vaste (middag/avond)maaltijd (teishoku). Een kom rijst wordt vaak geserveerd als een set met miso soep en augurken. In restaurants in westerse stijl wordt gekookte rijst geserveerd als alternatief voor brood.

Rice Cakes (Mochi)

Rice Cakes / Rijstwafels (Mochi)

Rijstwafels (mochi of omochi) worden traditioneel gemaakt van gestoomde en gestampte kleefrijst. Ze worden traditioneel op nieuwjaar gegeten, maar zijn het hele jaar door een populair gerecht geworden. Rijstwafels worden op verschillende manieren bereid en kunnen vers, gegrild, gebakken of in soepen als noedels worden gegeten.

Rice Balls (Onigiri)

Rijstballen

Rijstballen (onigiri) zijn gemaakt van gekookte rijst en worden meestal verpakt in Nori zeewier. Ze zijn meestal licht gekruid met zout en bevatten vaak een vulling zoals Umeboshi (Japanse pruimen), Okaka (gedroogde bonito en Konbu) of zalm en Tonijn. Rijstballen zijn een populaire en goedkope snack die je gemakkelijk overal mee kunt nemen, zelfgemaakt of verkrijgbaar bij supermarkten, maar worden ook vaak geserveerd in algemene restaurants en Izakaya.

Tamago Kake Gohan

Tamago Kake Gohan

Tamago kake gohan is een algemeen ontbijtgerecht bestaande uit een rauw ei vermengd met een kom warme rijst. Er zijn veel variaties op dit eenvoudige gerecht, maar meestal is het gekruid met een beetje sojasaus. Eieren worden over het algemeen rauw gegeten of gedeeltelijk gekookt in Japan. (door warme rijst word je ei alsnog een beetje “gekookt”)

Chazuke gerecht

Chazuke (Ochazuke)

Chazuke,of ochazuke is een eenvoudig gerecht dat bestaat uit thee of lichte vissensoep dat over rijst wordt gegoten. Chazuke wordt vaak gegarneerd met toppings zoals Umeboshi, gegrilde zalm of augurken. Chazuke wordt vaak geserveerd in Izakaya en is een populair gerecht om te eten na het drinken.

Kayu

Kayu

Kayu of okayu is Japanse rijstpap gemaakt door rijst langzaam te koken in veel water. Het heeft de neiging om dikker te zijn dan andere soorten rijstepap en is een geschikt gerecht voor het gebruik van overgebleven rijst. Kayu wordt vaak geserveerd met Umeboshi en wordt vaak geserveerd aan zieke mensen omdat het gemakkelijk verteerbaar is.

Donburi

Donburi

Donburi is een kom gekookte rijst met ander voedsel bovenop. Donburi wordt geserveerd in specialiteitenrestaurants. Populaire soorten zijn Gyudon (gestoofd rundvlees), Katsudon (tonkatsu), tempura, Oyakodon (kip en ei), Tekkadon (maguro) en Kaisendon (rauwe vis).

sushi 2

Sushi

Sushi is een gerecht met gekookte sushi rijst, op smaak gebracht met gekruide rijstazijn. Er zijn verschillende soorten sushi gerechten, zoals Nigirisushi (met de hand gevormde sushi), Makisushi (gerolde sushi) en chirashi (sushi rijst bedekt met rauwe vis). Sushi is het meest beroemde Japanse gerecht buiten Japan en een van de meest populaire gerechten in Japan.
Klik hier voor sushi restaurants in Japan en je kunt ook filteren op plaatsnaam.

Fried Rice (Chahan)

Gebakken rijst

Gebakken rijst of chahan is een gerecht dat oorspronkelijk uit China komt. Er is een oneindige variatie aan ingrediënten die kunnen worden toegevoegd aan gebakken rijst. Veel voorkomende soorten zijn erwten, eieren, lente ui (negi), wortelen en varkensvlees. Chahan is ook een geschikt gerecht voor het gebruik van overgebleven rijst.

Omuraisu

Omuraisu

Omuraisu, kort voor omelete rijst, is gebakken rijst gewikkeld in een dun ei omelet. Omuraisu heeft meestal de vorm van een rugby bal en kan worden gegarneerd met ketchup of demi glace saus. Het is een eet of café restaurant gerecht, maar er bestaan ook speciale Omuraisu restaurants.

snoep van rijst gemaakt

Snoepgoed

Rijstmeel en kleefrijst (mochi) behoren tot de meest voorkomende ingrediënten van Japanse zoetigheden naast zoete (rode)bonen. Gebruikelijke snoepjes gemaakt met rijstproducten zijn: daifuku (gezoete rode bonenpasta gewikkeld in mochi), kushi-dango (mochi dumplings op spiesjes) en ohagi (rode bonenpasta gewikkeld in grof gestampte mochi-rijst).

Rice Bread (Komepan)

Rijstbrood (Komepan)

Rijstmeel kan worden gebruikt om verschillende soorten brood te maken. Rijstbrood (komepan) wordt in veel bakkerijen en supermarkten verkocht en is een glutenvrije vervanger voor gewoon tarwemeelbrood.

Rice Manners

 

blank Pak je rijstkom op met je hand terwijl je eraan eet.
blank Het wordt als beleefd beschouwd om al je rijst op te eten.
blank Het is niet gebruikelijk om sojasaus over rijst te gieten.
blank Laat uw eetstokjes niet rechtop staan in uw rijst. Dit gebeurt bij begrafenissen.

 

Rijstvelden en rijst gerelateerde attracties

Rijstvelden zijn een bekend gezicht op het Japanse platteland en een beeld van nostalgie voor veel mensen. De velden beginnen als water ondergelopen velden in de vroege zomer en veranderen in zeeën van groene en gouden golven terwijl de rijst groeit en rijpt gedurende het seizoen. Het gewas van rijst wordt dan meestal geoogst in de herfst, sommige zuidelijke regio’s meer dan één gewas per jaar kunnen planten.

Sommige plaatsen die bekend staan om bijzonder mooie rijstveld landschappen zijn het schiereiland Noto in de prefectuur Ishikawa, het eiland Shodoshima in de prefectuur Kagawa en de regio Echigo Tsumari in de prefectuur Niigata. Niigata staat bekend om de beste rijst van Japan.

Sakata City in Yamagata is omringd door de vruchtbare vlakte van Shonai en is al eeuwenlang een centrum voor rijsthandel. Een van de toeristische bezienswaardigheden van de stad is een rij historische rijstpakhuizen, waarvan er een is geopend voor het publiek als een lokaal rijstmuseum.

Handig?
Bedankt!