What
 • blankBar
 • blankCafés
 • blankCinema
 • Donuts
 • blankElektronica
 • Grotten
 • Hostels
 • Ijlanden
 • Ijsbar
 • Kappers
 • blankOvernachten
 • blankPretpark
 • blankRestaurants
 • blankSkybar lounge
 • blankSpellen
 • Treinlijnen
 • blankTreinstations
 • blankVliegvelden
 • blankWinkelen
 • blankZien & Doen
Where
blank
blank

Uit eten in Japan

Uit eten in japan

Uit eten in Japan 2

 

Japan heeft een grote keuze aan restaurants met een bijna eindeloze variatie. Hoewel elke plaats anders is zullen de volgende punten ertoe bijdragen dat dineren in Japan een soepele en plezierige ervaring wordt.

Een Japans restaurant binnen lopen.

Veel restaurants in Japan tonen plastic of wax-replica’s van hun gerechten in een raam bij hun ingang. Deze replica’s dienen zowel om klanten te verleiden en te informeren en bieden meestal een nauwkeurige, visuele beschrijving van de stijl en de prijs van de maaltijden die binnen worden geserverveerd. De displays zijn vooral handig voor buitenlandse toeristen die geen Japans lezen en spreken. Want als alle andere vormen van communicatie mislukken, kun je naar buiten gaan en wijzen naar wat je wilt bestellen.

Bij het betreden van een restaurant worden klanten begroet met de uitdrukking “irasshaimase”, wat betekent “welkom, kom alsjeblieft binnen”. De ober of serveerster zal je vragen hoeveel mensen er in je gezelschap zijn en je dan naar je tafel leiden. Slechts in zeldzame gevallen worden klanten geacht zichzelf te plaatsen.

Hoewel de meeste restaurants in Japan westerse tafels en stoelen bieden, zijn lage traditionele tafels waar je op kussens op de vloer zit ook gewoon en worden ze ook wel ‘zashiki’ genoemd. Veel restaurants hebben beide en u kunt worden gevraagd naar uw voorkeur. In het geval van stoelen in de stijl van een zashiki, moet u uw schoenen bij de ingang van het restaurant of voordat u op de zithoek stapt, uit doen.

Roken is toegestaan ​​in veel restaurants in Japan. Sommige restaurants bieden zowel rokende (kitsuen) als niet-rokende (kinen) gedeeltes, terwijl andere volledig roken of niet roken zijn. Als er een keuze is, zal de serveerster u vragen naar uw voorkeur voordat u plaatsneemt. Ik zelf ben nog nooit restaurants tegengekomen waar je overal kunt roken, er zijn bijna altijd aparte gedeeltes waar je wel kunt roken.

 

 

 

Menu

Traditionele zashiki stijl, op de grond zitten
Traditionele zashiki stijl, op de grond zitten
Lage tafel met diepe vloer voor de benen
Lage tafel met diepe vloer voor de benen
Moderne stijl met westerse tafels en stoelen
Moderne stijl met westerse tafels en stoelen

Bestellen en eten in japan

Nadat u bent gaan zitten wordt elk diner meestal geserveerd met een gratis glas water of thee. Als het niet wordt geserveerd is er normaal gesproken gratis water of thee beschikbaar voor zelfbediening ergens in het restaurant. Iedereen krijgt ook een natte handdoek (oshibori) die wordt gebruikt om je handen te reinigen voordat je gaat eten (soms is het een hete natte handdoek). Als je nog geen eetstokjes hebt ontvangen, dan kun je meestal een aantal in een vak op de tafel vinden. Meestal zijn het wegwerp houten eetstokjes die voor gebruik in tweeën moeten worden gescheiden.

Veel restaurants bieden geïllustreerde menu’s, maar andere restaurants hebben alleen Japanse tekstgebaseerde menu’s. Als u ooit twijfelt over wat u wilt bestellen of wanneer u het menu niet kunt lezen, vraag dan om de aanbevelingen (osusume) of de keuze van de chef-kok (omakase). Deze  zullen je vaak verrassend goede maaltijden serveren, maar wees bereid om avontuurlijk te zijn en verwacht niet dat het goedkoop is.

Als u klaar bent om te bestellen kunt u het restaurantpersoneel een signaal geven door “sumimasen” te zeggen (excuseer mij) of indien beschikbaar, druk op de belknop aan de tafel. Als u klaar bent met bestellen herhaalt de serveerster uw bestelling vaak opnieuw ter bevestiging.

In sommige restaurants zoals izakaya, is het voor iedereen gebruikelijk om samen gerechten te bestellen en te delen. Bij andere restaurants wordt echter van elk diner verwacht dat het individueel besteld wordt.

Menu met fotos bij een familie restaurant in Japan
Menu met fotos bij een familie restaurant in Japan
Menu aan de muur in Japan
Menu aan de muur in Japan
Eetstokjes op tafel
Eetstokjes op tafel

Betalen

De rekening wordt met de beeldzijde naar beneden gepresenteerd als u de maaltijd ontvangt of nadat u klaar bent met eten. In de meeste restaurants moet je je rekening bij de kassa bij de uitgang brengen als je weggaat, omdat het niet gebruikelijk is om aan de tafel te betalen. Contant betalen is het meest gebruikelijk, hoewel steeds meer restaurants ook creditcards of IC-kaarten accepteren, zoals Suica.

Sommige restaurants, vooral goedkopere, hebben verschillende systemen om te bestellen en te betalen. In veel ramen en Gyudon restaurants worden bijvoorbeeld “maaltijdkaartjes” gekocht bij een automaat bij de ingang van de winkel en overgedragen aan het personeel dat de maaltijd klaarmaakt en serveert.

Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Japan en als je dat doet, zul je waarschijnlijk merken dat het personeel van het restaurant je achterna loopt om het achtergebleven geld terug te geven. In plaats daarvan is het beleefd om “Gochisosama deshita” (“dank u voor de maaltijd”) te zeggen bij het vertrek. Uiteraard is het helemaal niet erg als je dat niet zegt.

blank

Maaltijd ticket machine bij de ingang

Handig?
Bedankt!