Uit eten in japan
Japan heeft een grote keuze aan restaurants met een bijna eindeloze variatie. Hoewel elke plaats anders is zullen de volgende punten ertoe bijdragen dat dineren in Japan een soepele en plezierige ervaring wordt.
Een Japans restaurant binnen lopen.
Veel restaurants in Japan tonen plastic of wax-replica’s van hun gerechten in een raam bij hun ingang. Deze replica’s dienen zowel om klanten te verleiden en te informeren en bieden meestal een nauwkeurige, visuele beschrijving van de stijl en de prijs van de maaltijden die binnen worden geserverveerd. De displays zijn vooral handig voor buitenlandse toeristen die geen Japans lezen en spreken. Want als alle andere vormen van communicatie mislukken, kun je naar buiten gaan en wijzen naar wat je wilt bestellen.
Bij het betreden van een restaurant worden klanten begroet met de uitdrukking “irasshaimase”, wat betekent “welkom, kom alsjeblieft binnen”. De ober of serveerster zal je vragen hoeveel mensen er in je gezelschap zijn en je dan naar je tafel leiden. Slechts in zeldzame gevallen worden klanten geacht zichzelf te plaatsen.
Hoewel de meeste restaurants in Japan westerse tafels en stoelen bieden, zijn lage traditionele tafels waar je op kussens op de vloer zit ook gewoon en worden ze ook wel ‘zashiki’ genoemd. Veel restaurants hebben beide en u kunt worden gevraagd naar uw voorkeur. In het geval van stoelen in de stijl van een zashiki, moet u uw schoenen bij de ingang van het restaurant of voordat u op de zithoek stapt, uit doen.
Roken is toegestaan in veel restaurants in Japan. Sommige restaurants bieden zowel rokende (kitsuen) als niet-rokende (kinen) gedeeltes, terwijl andere volledig roken of niet roken zijn. Als er een keuze is, zal de serveerster u vragen naar uw voorkeur voordat u plaatsneemt. Ik zelf ben nog nooit restaurants tegengekomen waar je overal kunt roken, er zijn bijna altijd aparte gedeeltes waar je wel kunt roken.