What
 • Bar
 • Cafés
 • Cinema
 • Donuts
 • Elektronica
 • Grotten
 • Ijlanden
 • Ijsbar
 • Kappers
 • Overnachten
 • Pretpark
 • Restaurants
 • Skybar lounge
 • Spellen
 • Treinlijnen
 • Treinstations
 • Vliegvelden
 • Winkelen
 • Zien & Doen
Where

Alcohol in Japan

Alcoholische dranken in Japan

Drinken speelt een belangrijke rol in de Japanse samenleving. Drinkfeesten die meestal worden gehouden in restaurants en Izakaya zijn veel voorkomende activiteit die worden gebruikt om zowel sociale als zakelijke banden te versterken. In Japan is een grote keuze aan alcoholische dranken te vinden. Hieronder vindt u een aantal populaire:

Menu

Bier in Japan, japanse bieren

Bier en bierachtige drankjes

Bier is de meest populaire alcoholische drank in Japan. Vanwege belasting regels zijn de afgelopen jaren verschillende soorten bierachtige dranken ontstaan, waaronder happoshu en bier een nieuwe genre. Deze dranken worden minder belast omdat ze minder of geen mout bevatten en kunnen daarom tegen lagere prijzen worden verkocht.

Sake rijstwijn

Sake (rijstwijn)

Buiten Japan wordt het voornamelijk Sake genoemd, Nihonshu (Japanse naam) of sake (“sake” ook de algemene Japanse term voor alcohol) wordt gebrouwen met rijst, water en Koji schimmel als hoofdingrediënten. Naast grote merken zijn er ook talloze lokale rijstwijnen (jizake). Het alcoholgehalte van nihonshu is meestal ongeveer tussen 10-20%. Het is warm of koud te drinken en het wordt meestal gefilterd, ongefilterde nihonshu is ook beschikbaar.

Shochu, Awamori

Shochu, Awamori

Shochu is een drank met een alcoholgehalte van 20-40 procent. Het wordt meestal gemaakt van rijst, zoete aardappelen, tarwe en/of suikerriet. Het wordt meestal geserveerd gemengd met water en ijs, vruchtensap,bruisend water of Oolong thee. Shochu is populair in het hele land, maar vooral in Kyushu. Awamori is de Okinawa versie van Shochu. Het verschil is dat het is gemaakt van langkorrelige rijst in Thaise stijl in plaats van korte rijst in Japanse stijl en maakt gebruik van een zwarte koji-schimmel die uit Okinawa komt.

Whisky in japan

Whisky

Ondanks hun relatief korte geschiedenis, zijn Japanse whisky’s nu op één lijn met enkele van de beste Scotch whisky’s en hebben ze internationale topprijzen gewonnen. Ze genieten momenteel hoge populariteit binnen en buiten Japan.

Highball in Japan

Highball

Whisky highball, vaak gewoon highball genoemd, is een koolzuurhoudende drank gemaakt van whisky en sodawater. Oorspronkelijk gepopulariseerd in de jaren 1950, heeft de drank een opleving gekregen omdat het met succes is gepromoot als een alternatief voor bier. Highball heeft een alcoholgehalte van 5-10 procent en is overal verkrijgbaar in restaurants, supermarkten en buurtwinkels.

Chuhai strong zero

Chuhai

Chuhai (afgekort van “shochu highball”) zijn alcoholische dranken met een alcoholgehalte tussen de 3 en 8 procent. Standaard smaken zijn citroen, pruim, perzik, grapefruit en limoen, verder zijn er ook seizoensgebonden smaken. Chuhai is gemaakt van shochu en frisdrank en is beschikbaar in blikken. Je kunt ze kopen bij supermarkten en buurtwinkels.

pruimen wijn

Pruimenwijn (umeshu)

Umeshu is gemaakt van Japanse pruimen (ume), suiker, shochu en/of nihonshu. Zijn zoete, fruitige, sapachtige smaak en aroma kan een goed alternatief zijn voor mensen die normaal niet van alcohol houden. Het is ook overal te vinden waar alcohol wordt verkocht. Het wordt meestal geserveerd met ijs, gemengd met soda.

Koshu wijn

Wijn (Japanse Koshu wijn)

Wijn wint aan populariteit in Japan vooral bij vrouwen. Geïmporteerde rode, witte en mousserende wijnen uit Frankrijk, Italië, de Verenigde Staten, Chili en Australië zijn goed verkrijgbaar in Japan. Er bestaat er ook een aanzienlijke en toenemende binnenlandse wijn industrie. De meest bekende wijn producerende regio in Japan is de prefectuur Yamanashi.

Hoe moet je drinken in Japan

Bij het drinken van alcoholische dranken is het gebruikelijk om bij elkaar drank in te schenken in plaats van jezelf, je “mag” dus je eigen glas niet inschenken, dit moet iemand anders voor je doen (Japanners zijn er goed.. zodra je glas bijna leeg is, word je glas meteen gevuld totdat je zelf aangeeft dat je genoeg hebt). Je moet regelmatig het glas van je vrienden controleren en deze aanvullen voordat ze leeg zijn. Als iemand uw glas wilt vullen, moet u eerst drinken om ruimte te maken in uw glas en neem dan minstens één slok voordat u het glas neerzet. Deze gewoonten gelden voor iedereen, ook voor degenen die geen alcohol drinken.

Aan het begin van een maaltijd of een feestje moet je niet beginnen met drinken totdat iedereen aan tafel is bediend en de glazen zijn gevuld voor een toast, meestal “kampai”. Andere toasts zijn ook acceptabel.

Het wordt beschouwd als een slechte manier om duidelijk dronken te worden in sommige formele restaurants, bijvoorbeeld in restaurants die kaiseki ryori (Japanse haute cuisine) serveren. Dit geldt niet voor andere soorten restaurants zoals Izakaya, zo lang je de andere gasten maar niet stoort.

Handig?
Bedankt!