What
 • Bar
 • Cafés
 • Cinema
 • Donuts
 • Elektronica
 • Grotten
 • Ijlanden
 • Ijsbar
 • Kappers
 • Overnachten
 • Pretpark
 • Restaurants
 • Skybar lounge
 • Spellen
 • Treinlijnen
 • Treinstations
 • Vliegvelden
 • Winkelen
 • Zien & Doen
Where

Bier in japan

Bier in japan

Bier in japan

Bier (ビール) is de meest populaire alcoholische drank in Japan en wordt overal in het land gedronken. Vier bedrijven domineren momenteel de markt: Asahi, Kirin, Suntory en Sapporo. Het standaard type bier dat in Izakaya, bars en restaurants wordt verkocht is een lichte pils met een alcoholpercentage van ongeveer vijf procent. Bovendien zijn regionale bieren de laatste jaren erg populair geworden.

Geschiedenis

De Nederlanders begonnen bier te brouwen voor eigen gebruik in Nagasaki tijdens de Edo-periode. De eerste brouwerij voor de Japanse markt werd in 1869 in het internationale havenstadje Yokohama opgericht door een buitenlandse zakenman. Na verandering van eigenaar begon het in 1888 bier van het merk Kirin te produceren. Ondertussen bouwde de regering in Sapporo een bierbrouwerij en richtte in 1876 het merk Sapporo Beer op als onderdeel van haar inspanning om het eiland Hokkaido te ontwikkelen.

De populariteit van bier is in de tweede helft van de 20e eeuw sterk toegenomen en bier is al lang in het teken van het favoriete drankje van Japan. In de afgelopen decennia zijn ook enkele Japanse bieren in het buitenland populair geworden.

Historische Sapporo brouwerij

 

Verschillende soorten bieren in Japan

Omdat de alcoholwetgeving in Japan dicteert dat bier wordt belast op basis van het moutgehalte, zijn er andere bierachtige drankjes gemaakt door de Japanse brouwers die minder mout bevatten en dus goedkoper zijn om te verkopen. Hieronder vindt u 3 verschillende soorten bier uit Japan:

Menu

Japanse bier

Bier

Normaal bier met standaard moutgehalte. Vanwege hogere belastingen kost het meer dan de twee onderstaande bieren.

Happoshu

Happoshu

Happoshu (letterlijk “mousserende alcohol”, ook bekend als laag mout bier) is een relatief recente uitvinding van Japanse brouwerijen. Het heeft een vergelijkbare smaak en alcoholgehalte als bier, maar het is gemaakt met minder mout, waardoor het een andere, lichtere smaak heeft. Vanwege het lagere moutgehalte wordt happoshu anders belast dan bier en kost het minder.

New Genre (Shin Janru)

Nieuw genre (Shin Janru)

Nieuw genre bier (ook bekend als “derde bier” of “daisan no bīru”) is de meest recente ontwikkeling in de Japanse bierindustrie. Om belastingwijzigingen tegen te gaan die het moutgehalte van bier de prijs van happoshu verhoogden, bevat deze bierachtige drank geen mout, maar gebruikt hij erwten, soja of tarwewortels. Als gevolg hiervan kan het worden verkocht tegen een nog lagere prijs.

In de komende jaren zal het alcoholpercentage stapsgewijs worden aangepast om in 2026 te worden samengevoegd tot één percentage voor alle bier- en bierachtige dranken. Dit betekent dat het prijsverschil tussen bier en zijn minder mout bevattende alternatieven zal verkleinen.

Ambachtelijk bier

Het ambachtelijke bier (地ビール, ji-bīru, letterlijk “lokaal bier”) ontstond halverwege de jaren negentig. Tot dat moment verleenden strenge brouwwetten vergunningen alleen aan grote brouwers. Dit veranderde allemaal in 1994 toen de regering de wet drastisch versoepelde, waardoor kleinschalige brouwerijen konden groeien. Sindsdien is ambachtelijk bier steeds populairder geworden met honderden microbrouwerijen in het hele land die nu regionaal en kwalitatief hoogstaand bier in binnen- en buitenland verkopen.

Er is een bijzonder levendige ambachtelijke bier scene in de grote steden zoals Tokyo en Osaka, waar verschillende speciale bars bier verkopen van een bepaalde brouwerij waaraan ze zijn gekoppeld of  uit een selectie brouwerijen. Er zijn ook steeds meer brewpubs die hun eigen bier brouwen en verkopen. Veel onsen steden dragen ook bij aan de aanwezigheid van nationaal ambachtelijk bier met beroemde plaatselijke brouwerijen die profiteren van lokaal zuiver water.

Japans Ambachtelijk bier

Hoe geniet je van bier in Japan

In Izakaya, restaurants en bars is bier meestal verkrijgbaar als bier van de tap (nama-bīru) of gebotteld (bin-bīru). Tapbier is meestal verkrijgbaar in twee maten: een middelgrote kan (chū-jockey, standaard 500-700 ml) of een kleiner glas (meestal 200-300 ml). Minder gebruikelijk zijn kruiken van grote afmetingen (dai-jockey, standaard één liter). Flessen bevatten meestal 500 ml bier.

Bier is ook gemakkelijk verkrijgbaar bij buurtwinkels en kiosken in treinstations, waar het meestal wordt verkocht in blikken van 350 en 500 ml. Bij supermarkten verkopen sommige merken hun bier in blikken van 250 ml en zelfs 135 ml. Automaten die bier verkopen, zijn de afgelopen jaren in drastisch afgenomen, behalve in zakenhotels zijn ze nog steeds aanwezig.

Bier drinken in een Izakaya

Bier drinken in een Izakaya

Bier gerelateerde attracties
Sommige grote bedrijven hebben een biermusea of bieden rondleidingen door de fabriek aan. Hieronder vindt u een paar van de betere en toegankelijke toeristische attracties die met bier te maken hebben:

 

Sapporo bier Museum

Sapporo

Sapporo Beer Museum

Het Sapporo Biermuseum introduceert de geschiedenis van bier en het proces van bier maken. Proefsessies zijn aan het einde beschikbaar tegen een kleine vergoeding. Grenzend aan het museum staan een aantal sfeervolle bierhallen en restaurants.

Yebisu bier museum

Tokyo

Museum van Yebisu Beer

Het Museum van Yebisu Beer bevindt zich in Yebisu Garden Place in Ebisu, Tokyo. Waar de oorspronkelijke brouwerij stond. Het museum herdenkt de brouwerij en onthult de geschiedenis en wetenschap die betrokken zijn bij het brouwen van bier. Er is een betaalde bierproeverij.

Kirin bier Factory

Yokohama

Kirin Beer Factory

De Kirin bierfabriek in Yokohama biedt gratis rondleidingen door de faciliteiten. Rondleidingen zijn beschikbaar in het Japans en soms in het Engels en heeft een gratis proefsessie aan het eind. Soortgelijke rondleidingen zijn ook beschikbaar bij de andere brouwerijen van Kirin.

Asahi Suita brouwerij

Dichtbij Osaka

Asahi Suita Brewery

De Asahi Suita Brewery ligt in Suita City, net ten noorden van Osaka en biedt gratis rondleidingen door de faciliteiten. Rondleidingen worden uitgevoerd in het Japans en Engelse headsets zijn beschikbaar. Soortgelijke rondleidingen zijn ook beschikbaar bij de andere brouwerijen van Asahi.

Handig?
Bedankt!