What
  • Bar
  • Cafés
  • Cinema
  • Donuts
  • Elektronica
  • Grotten
  • Ijlanden
  • Ijsbar
  • Kappers
  • Overnachten
  • Pretpark
  • Restaurants
  • Skybar lounge
  • Spellen
  • Treinlijnen
  • Treinstations
  • Vliegvelden
  • Winkelen
  • Zien & Doen
Where

Japanse Curry

Japanse Curry

Japanse Curry

Japanse curry (カ レ ー, karē) is een gerecht dat enorm populair is in Japan. Het is verkrijgbaar bij verschillende restaurants en veel huishoudens koken het ook thuis. Omdat de curry meestal met rijst wordt geserveerd, hoort u vaak de term ‘curry rice’ (カ レ ー ラ イ ス, karē raisu).

Na het importeren van curry uit India, bedachten de Europeanen currypoeder zodat de “leek” curry kon koken zonder de fijne kneepjes van kruiden onder de knie te hoeven krijgen. Deze vorm van curry werd in Japan geïntroduceerd tijdens de Meji-periode (1868-1912), waaruit de Japanners het gerecht aan hun smaak hebben aanpasten.

Wat is het?

De gebruikelijke ingrediënten die in de Japanse curry worden toegevoegd zijn aardappelen, wortelen, uien en vlees. De saus zelf wordt meestal gemaakt van currypoeder of roux, wat een mix is van Indiase basiskruiden. De typische Japanse curry is dikker van textuur en smaakt zoeter maar minder pittig dan zijn Indiase tegenhanger.

Het vlees meestal varkensvlees of rundvlees, dat verschilt van Indiase curry waarin meestal kip of schapenvlees wordt gebruikt. Er is waargenomen dat varkensvlees het meest populaire vlees voor curry in Oost-Japan is, terwijl rundvlees in West-Japan meer voorkomt.

Meest populaire Curry in Japan

Een zeer gebruikelijke variant op de Japanse curry is katsu kare (カ ツ カ レ ー), een gerecht van gewone Japanse curryrijst plus een stuk Tonkatsu (gefrituurde varkensschnitzel) bovenop.

Katsu kare

 

Waar vind je het?

Restaurants die Japanse curry serveren zijn overal in Japan aanwezig. Er zijn gespecialiseerde curry restaurants, vaak te vinden rond treinstations en zakelijke districten. Familierestaurants, toeristische cafetaria’s en shokudo (Japanse restaurants met een breed scala aan gerechten) hebben vaak ook typisch Japanse curry op de menu’s.

Hoe eet je Japanse curry?

Japanse curry wordt meestal gegeten met een westerse lepel. Het gaat vaak gepaard met een garnering van fukujinzuke (een licht zoete mix van augurken) of Rakkyo (Japanse sjalot).

Fukujizuke Rakkyo

 

Japanse Curry thuis maken

De populariteit van Japanse curry strekt zich uit tot thuis koks. Instant roux en curry pakketten bieden handige en voordelige manieren om thuis snel heerlijke Japanse curry maaltijden te bereiden.

Bij het bereiden van curry met instant roux worden groenten en vlees eerst in water gekookt, waarna vaste brokken roux aan de bouillon worden toegevoegd. Curry pakketten daarentegen zijn vooraf gemaakte curry stoofpotten die al het groente en het vlees bevat. Het enige dat je hoeft te doen is het hele pakket een paar minuten in warm water te verwarmen en de curry is klaar om te serveren met rijst.

Japanse Curry 2

Menu

instant currypoeder Japan

instant currypoeder Japan

Instant Japanse Curry pakket

Instant Japanse Curry pakket



Booking.com

Handig?
Bedankt!