What
  • Bar
  • Cafés
  • Cinema
  • Donuts
  • Elektronica
  • Grotten
  • Ijlanden
  • Ijsbar
  • Kappers
  • Overnachten
  • Pretpark
  • Restaurants
  • Skybar lounge
  • Spellen
  • Treinlijnen
  • Treinstations
  • Vliegvelden
  • Winkelen
  • Zien & Doen
Where

Japanse Tofu

Japanse Tofu

Tofu is gemaakt van gestremde sojamelk en word in blokken geperst in een proces vergelijkbaar met het maken van kaas. Het is een goede bron van eiwitten en een hoofdbestanddeel van de Japanse keuken. Tofu is een bijzonder belangrijk ingrediënt in de vegetarische boeddhistische tempelkeuken (Shojin-Ryori). Op zichzelf heeft verse tofu een delicate smaak. Het is een veelzijdig gerecht dat kan worden gebruikt in verschillende zoete en hartige gerechten.

Een paar populaire tofu producten en/of gerechten ziet u hieronder:

Menu

zachte tofu

Zachte Tofu

Zachte Tofu is verse Tofu met een zachte, vlauwe consistentie. Het wordt vaak koud gegeten als hiyayakko of kan worden toegevoegd aan sauzen en stoofschotels zoals mabodofu.

stevig tofu

Firm Tofu

Stevige Tofu is ook verse Tofu, maar het heeft een veel steviger textuur dan zachte tofu. Hierdoor is het beter om mee te koken.

gefrituurde tofu

Gefrituurde Tofu / Deep Fried Tofu (Aburaage en Atsuage)

Er zijn verschillende soorten gefrituurde tofu die in de Japanse keuken voorkomen: Aburaage bestaat uit dunne tofu bladen die licht en luchtig zijn gebakken. Ze kunnen vervolgens worden gebruikt als buidels en gevuld worden met verschillende vullingen (zoals in Inarizushi) of gesneden en gebruikt als topping (zoals in miso soep of kitsune udon). Een dikkere versie is bekend als Atsuage, is een gewone Tofu met een gefrituurde buitenkant. Het word alleen geserveerd met een saus of word gebruikt in soepen en stoofschotels.

gevriesdroogde tofu

Gevriesdroogde Tofu / Freeze Dried Tofu (Koyadofu)

Koyadofu is gevriesdroogde tofu die is vernoemd naar de berg Koya waar het een lokale specialiteit is en wordt geserveerd in de boeddhistische tempels. Het heeft een lichte, sponsachtige textuur die elke saus of soep opneemt. Koyadofu is een veel voorkomend gerecht in de vegetarische tempelkeuken (Shojin Ryori).

gefermenteerde tofu

Gefermenteerde Tofu (Tofuyo)

Tofuyo is een gerecht uit Okinawa gemaakt van gefermenteerde Tofu gedrenkt in gemoute rijst en awamori likeur. Het heeft een krachtige en scherpe smaak, vaak vergeleken met sterke kaas vanwege zijn vergelijkbare smaak en textuur. Tofuyo is te vinden in restaurants in Okinawa en wordt geserveerd in zeer kleine porties, meestal met alcoholische dranken.

Populaire Tofu gerechten

Hiyayakko

Hiyayakko

Hiyayakko is verse, gekoelde tofu (meestal zachte tofu) die gewoonlijk wordt gegarneerd met geraspte gember, katsuobushi (geschaafde bonitovlokken) en groene uien (lente ui). Diners moeten een beetje sojasaus over de tofu gieten voor het eten als het niet al gekruid is.

Yudofu

Yudofu

Yudofu zijn tofu stukken gekookt in een heldere, milde soep en gedompeld in sojasaus of ponzu (citroensaus) voordat ze worden gegeten. Yudofu is een specialiteit van Kyoto en wordt vaak geserveerd tijdens de koudere wintermaanden.

Miso Soup

Miso Soep

Miso soep wordt gemaakt door het oplossen van miso pasta in visbouillon (dashi). Veel voorkomende toevoegingen zijn wakame zeewier, kleine stukjes tofu en gesneden aburaage, enz. Een kom miso soep is onderdeel van de meeste traditionele Japanse maaltijden.

Agedashidofu

Agedashidofu

Agedashidofu is gemaakt van licht gepaneerde tofu die gebakken en warm geserveerd wordt in een dashi sojasaus bouillon en vaak gegarneerd met groene uien (lente ui) of geraspte daikon. Agedashidofu is te vinden in verschillende restaurants en is een algemeen Izakaya gerecht.

Mabodofu

Mabodofu

Mabodofu is de Japanse bewerking van een populaire Szechuan schotel die door Chen Kenmin de vader van Iron Chef Chen Kenichi, naar Japan werd gebracht. Het bevat tofu stukjes in een pittige saus op smaak gebracht met gefermenteerde zwarte bonen, gehakt varkensvlees en rode chili. Het is een menu item van vrijwel elk Chinees restaurant serveert in Japan, maar wordt ook vaak gevonden in ramenwinkels, familierestaurants en Izakaya.

Hot Pot (Nabe)

Hot Pot (Nabe)

Tofu is een veelgebruikt ingrediënt in hot pot (nabe) gerechten zoals chanko nabe (het traditionele dieet van sumo worstelaars) en shabu shabu. Hot pot gerechten worden voornamelijk geserveerd in de winter.

Inarizushi

Inarizushi

Inarizushi is een simpel en goedkope sushi, gemaakt van gekruide aburaagezakken (gefrituurde Tofu) gevuld met sushi rijst. Inarizushi worden vaak verkocht in sushi restaurants, supermarkten en buurtwinkels.

Kitsune Udon

Kitsune Udon

Kitsune Udon (“fox udon”) is een udon noedelgerecht met gezoete stukken gefrituurde Tofu als topping. De naam komt van de overtuiging dat gefrituurde Tofu favoriet eten is van vossen.



Booking.com

Handig?
Bedankt!