What
  • Bar
  • Cafés
  • Cinema
  • Donuts
  • Elektronica
  • Grotten
  • Ijlanden
  • Ijsbar
  • Kappers
  • Overnachten
  • Pretpark
  • Restaurants
  • Skybar lounge
  • Spellen
  • Treinlijnen
  • Treinstations
  • Vliegvelden
  • Winkelen
  • Zien & Doen
Where

Restaurants in Japan

Verschillende soorten restaurants in Japan

typisch Japans restaurant

In Japan vindt u veel verschillende soorten restaurants. Hieronder introduceren we een paar meest populaire restauranttypes en hun prijsklassen (per persoon).

Gespecialiseerde Japanse restaurants

Veel restaurants in Japan zijn gespecialiseerd in slechts één soort gerecht:

  • Sushi-ya (1.000 tot 20.000 yen)
    Sushi-ya zijn restaurants die gespecialiseerd zijn in sushi. In de meeste sushi-ya kunnen klanten aan een normale tafel zitten of aan een toonbank (sushi bar), waarachter de sushi-chef werkt.
  • Kaitenzushi (700 tot 2000 yen)
    Kaitenzushi zijn minder dure sushi restaurants, waar de sushi gerechten worden gepresenteerd aan de klanten op een transportband. Klanten kunnen de gerechten kiezen die ze lekker vinden als ze voor hen voorbijgaan of gerechten bestellen die niet verkrijgbaar zijn aan de transportband. De sushi is geprijsd per bord met verschillend gekleurde borden die overeenkomen met verschillende prijsniveaus (meestal 100-500 yen per bord) of met een vast tarief. Uiteindelijk worden de platen geteld en wordt de totale prijs bepaald.
  • Soba-ya en Udon-ya (500 tot 1500 yen)
    Soba-ya is gespecialiseerd in soba noedelgerechten en Udon-ya in udon, maar in de praktijk zijn soba en udon vaak te vinden in beide restaurants. De meeste noedels gerechten worden geserveerd in een warme bouillon of worden afgekoeld met een saus aan de zijkant. De noedels kunnen worden besteld met verschillende toppings (tempura, groenten, enz.) En het menu verandert vaak met de seizoenen.
  • Ramen-ya (500 tot 1500 yen)
    Ramen-ya is gespecialiseerd in ramen gerechten, noedels in Chinese stijl geserveerd in een soep met verschillende toppings. Elke ramen-ya heeft zijn eigen soep ontwikkeld, het belangrijkste ingrediënt voor het succes van een restaurant. Verschillende andere gerechten van Chinese oorsprong, zoals Gyoza en gebakken rijst, zijn ook meestal verkrijgbaar bij ramen-ya.
  • Kare-ya (500 tot 1500 yen)
    Kare-ya zijn restaurants die gespecialiseerd zijn in curry rijstgerechten in Japanse stijl. Er is meestal ten minste één kare-ya en één ramen-ya in of rond grote treinstations.
  • Gyudon-ya (300 tot 1.000 yen)
    Gyudon-ya is gespecialiseerd in gyudon (beef domburi). Gyudon-ya zijn een van de meest goedkope restaurants in fast food stijl en zijn overal in het land te vinden.
  • Yakitori-ya (800 tot 2000 yen)
    Yakitori-ya is gespecialiseerd in yakitori, gegrilde kippenspiezen die meestal op een houtskoolvuur worden gegrild. Ze zijn vooral populair onder “salary men” na het werk een populaire plek om na het drinken voor een late night snack te gaan.
  • Okonomiyaki-ya (700 tot 1500 yen)
    Okonomiyaki-ya is gespecialiseerd in okonomiyaki en soms monjayaki. In sommige restaurants bereiden klanten hun okonomiyaki zelf voor op een bakplaat die in de tafel is ingebouwd.
  • Tonkatsu-ya (1.000 tot 2.000 yen)
    Tonkatsu-ya serveren tonkatsu, gefrituurde gepaneerde varkensschnitzels.
  • Tempura-ya (700 tot 3000 yen)
    Tempura-ya is gespecialiseerd in tempura gerechten, zoals Tempura domburi en diverse Tempura.
  • Unagi-ya (1500 tot 5000 yen)
    Unagi-ya is gespecialiseerd in unagi gerechten zoals unajuu, gegrilde paling geserveerd in een kist boven rijst en unadon (unagi domburi).
  • Sukiyaki-ya en Shabu Shabu-ya (3.000 tot 10.000 yen)
    Sukiyaki-ya is gespecialiseerd in sukiyaki, terwijl Shabu Shabu-ya zich concentreert op shabu-shabu. Deze soorten restaurants zijn ook vaak te vinden in grote, westerse hotels en kunnen duurder zijn dan de meeste andere restaurants.
  • Teppanyaki-ya (5.000 tot 20.000 yen)
    Bij de teppanyaki-restaurants bereidt de chef-kok vlees, vis en groenten op een grote ijzeren bakplaat (teppan) in aanwezigheid van de klanten die rond de bakplaat zitten. Teppanyaki restaurants worden meestal aangetroffen bij mooiere hotels en zijn meestal behoorlijk duur. Ze zijn een populaire plek om premium Japans rundvlees (wagyu) te eten, zoals Kobe beef.

Menu

kaiten-zushi restaurant
kaiten-zushi restaurant
Soba-ya op treinstation
Soba-ya op treinstation
Udon-ya restaurant
Udon-ya restaurant
Teppanyaki restaurant
Teppanyaki restaurant

Algemene restaurants

Hieronder enkele restauranttypes die een breder scala aan gerechten bieden dan gespecialiseerde restaurants:

  • Izakaya (1000 tot 5000 yen)
    Izakaya is net als pub een informele drankgelegenheid die ook een variatie aan kleine gerechten serveert, zoals robata (gegrilde gerechten), yakitori, salades en andere hapjes. Ze behoren tot de meest populaire restauranttypes in Japan en veel ervan zijn te vinden rond treinstations en winkelgebieden. Dineren in Izakaya is meestal informeel met gerechten die worden gedeeld en niet individueel worden gegeten.
  • Familierestaurant (500 tot 2000 yen)
    Familierestaurants (famiresu), zoals Gusto, Royal Host, Saizeria en Joyful, zijn informele restaurants die tot een landelijke keten behoren en een variatie aan westerse, Chinese en Japanse gerechten bieden. Familierestaurants worden meer aangetroffen op het platteland dan in grote stedelijke centra. Maar steden hebben ze ook maar dan in mindere mate.
  • Shokudo (500 tot 1500 yen)
    Shokudo zijn informele restaurants, vergelijkbaar met familierestaurants, maar hebben de neiging klein te zijn, serveren voornamelijk Japanse gerechten zoals soba, udon, donburi en curry rijst. Shokudo komt veel voor op toeristische locaties.
  • Teishoku-ya (500 tot 2000 yen)
    Teishoku-ya zijn restaurants die teishoku serveren. Teishoku bestaat uit een hoofdgerecht zoals vis, een kom gekookte rijst, augurken en miso soep. Teishoku-ya zijn vooral talrijk in zakelijke gebieden/wijken en populair tijdens de lunch.
  • Kissaten en coffeeshops (500 tot 2000 yen)
    Kissaten zijn coffeeshops die meestal ook wat snoep, sandwiches of salades serveren. Sommige bieden ook een paar warme gerechten, zoals pasta. Ze zijn vaak te vinden in musea, winkelgebieden en warenhuizen. Ketens zoals Starbucks heb je ook in overvloed in Japan, vooral in de grote steden.
  • Kaiseki Ryori en Ryotei (3.000 tot 20.000 yen)
    Kaiseki Ryori kan “Japanse haute cuisine” worden genoemd. Het is een verfijnde kookstijl met meerdere gangen die afhankelijk zijn van het seizoen, eenvoud en elegantie wordt benadrukt. Het kan worden genoten in speciale kaiseki ryori restaurants of in een Ryotei, dure en exclusieve Japanse restaurants. Veel van de betere Ryokan serveren ook kaiseki ryori.
  • Yatai (300 tot 2000 yen)
    Yatai zijn mobiele eetstalletjes met soms zitplaatsen in een tent. Je hebt ze ook vaak bij festivals, maar ze werken ook het hele jaar door langs drukke straten. Fukuoka is vooral beroemd om zijn Yatai. Veel verkochte items zijn gefrituurde kip (karaage), okonomiyaki, takoyaki, yakisoba, oden en ramen.
Familie restaurant

Familie restaurant


Yatai in Fukuoka

 

Buitenlandse keuken in Japan

Veel restaurants in Japan zijn gespecialiseerd in een buitenlandse keuken, zoals Koreaans, Chinees en Italiaans. Fastfood in Amerikaanse stijl kent ook een grote populariteit.

  • Yakiniku-ya (1500 tot 7500 yen)
    Yakiniku-ya is gespecialiseerd in barbecues in Koreaanse stijl, waar kleine stukjes vlees worden gebakken op een grill aan tafel. Andere populaire Koreaanse gerechten zoals bibimba, reimen en chige zijn ook meestal verkrijgbaar bij een yakiniku-ya.
  • Chinese restaurants (700 tot 5000 yen)
    Er zijn veel Chinese restaurants in Japan. Velen van hen serveren Japanse/Chinese gerechten en anderen authentiek Chinese gerechten aanbieden. China Town in Yokohama is een aanrader om te bezoeken als u van Chinees eten houdt.
  • Yoshoku-ya (800 tot 3000 yen)
    Yoshoku-ya is gespecialiseerd in Yoshoku-ryori, westerse gerechten die in de Meiji-periode (1868-1912) in Japan werden geïntroduceerd en vervolgens in Japan eigen werden gemaakt. Gerechten die worden geserveerd in Yoshoku-ya zijn omuraisu, hambagu en hayashiraisu.
  • Italiaanse restaurants (1.000 tot 3000 yen)
    De Italiaanse keuken is erg populair en pasta restaurants zijn veel te vinden in heel Japan. Velen bevatten enkele Japanse pastagerechten in hun menu’s (bijvoorbeeld tarakospaghetti) naast de bekende pastagerechten zoals pasta carbonara.
  • Franse restaurants (1.500 tot 20.000 yen)
    Franse restaurants zijn populair in heel Japan. Ze zijn vaak trendy en duur en worden vaak gevonden in goede hotels.
  • Hamburger fast food (300 tot 1500 yen)
    Er zijn veel fastfoodrestaurants in heel Japan. Grote Amerikaanse winkelketens zoals McDonald’s en Burger King, maar ook verschillende Japanse winkelketens zoals Mos Burger en Lotteria.
  • Indiase restaurants (700 tot 2000 yen)
    Indiase restaurants zijn vrij algemeen in heel Japan, vooral rond grote treinstations en winkelcentra. Ze serveren Indiase curry in tegenstelling tot Japanse curry en de meesten hebben een aantal vegetarische gerechten op hun menukaart staan.
  • Etnische keuken (700 tot 2000 yen)
    In Japan verwijst ‘etnische keuken’ naar Zuidoost-Aziatische gerechten, zoals Thais, Indonesisch en Vietnamees eten. Deze restaurants zijn niet zo gebruikelijk dan de andere zoals hierboven vermeld, maar zijn vaak te vinden op de hogere verdiepingen van grotere warenhuizen.
Frans restaurant in Japan
Frans restaurant in Japan
Mos Burger Japan
Mos Burger Japan
McDonald's buiten de stad in Japan
McDonald's buiten de stad in Japan



Booking.com

Handig?
Bedankt!