What
  • Bar
  • Cafés
  • Cinema
  • Donuts
  • Elektronica
  • Grotten
  • Ijlanden
  • Ijsbar
  • Kappers
  • Overnachten
  • Pretpark
  • Restaurants
  • Skybar lounge
  • Spellen
  • Treinlijnen
  • Treinstations
  • Vliegvelden
  • Winkelen
  • Zien & Doen
Where

Tempura gerechten

Tempura

Tempura gerechten

 

Tempura (天 ぷ ら) zijn stukjes gefrituurde vis en groenten. Tempura werd in de 16e eeuw door de Portugezen in Nagasaki geïntroduceerd en Japan heeft Tempura in de loop van de eeuwen ontwikkeld tot een populair Japans gerecht, zowel binnen als buiten Japan. Tempura is te vinden in vele soorten restaurants in het hele land, waar het vaak wordt geserveerd als hoofdgerecht, bijgerecht of als een topping voor rijstkommen of ook bij udon en soba noodle gerechten. De volgende zijn enkele van de meest populaire soorten tempura:

Menu

Ebi えび, garnaal

Ebi (え び,/garnaal)

Ebi is een populair tempura ingrediënt dat op vrijwel alle tempura gerechten te vinden is.

Sakana vis tempura

Sakana (魚, vis)

Kleine filet of hele kleine vissen worden in tempura stukken gemaakt. Witvis zoals Japanse wijting, zeebliek, grondel, snoekbaars worden meestal gebruikt.

Nasu なす, aubergine

Nasu (な す, aubergine)

Nasu zijn Japanse aubergines. Afhankelijk van de grootte van de nasu, kunnen ze in cirkels worden gesneden, in tweeën worden gesneden of in een waaiervorm worden gesneden voordat ze worden gefrituurd.

Kinoko きのこ, champignons

Kinoko (き の こ, paddenstoelen)

Paddenstoelen zijn populaire ingrediënten voor tempura. Verschillende soorten paddenstoelen worden gebruikt, vooral shiitake en maitake.

Kabocha かぼちゃ, pompoen

Kabocha (か ぼ ち ゃ, pompoen)

Kabocha is Japanse pompoen met een dunne, typisch donkergroene huid en oranje vlees. De schil blijft aan tijdens het koken en wordt samen met het vlees gegeten. Dunne, zoete en zetmeelrijke wiggen van kabocha tempura zijn veelvoorkomende items op tempura menu’s.

Satsumaimo さつまいも, zoete aardappel

Satsumaimo (さ つ ま い も, zoete aardappel)

Satsumaimo zijn een soort Japanse zoete aardappel met een paarse schil en geel vruchtvlees. Wanneer het wordt gebruikt voor tempura wordt het dun gesneden en blijft de huid aan. Net als kabocha zijn satsumaimo zoet en zetmeelachtig.

Shiso しそ, perilla groente

Shiso (し そ, perilla)

Shiso bladeren hebben een muntachtige smaak. Ze worden meestal geserveerd als een garnering met sashimi en zijn ook een redelijk veel voorkomend tempura ingrediënt.

Kakiage かき揚げ

Kakiage (か き 揚 げ)

Kakiage is een soort tempura gemaakt van een variatie aan julienne groenten en zeevruchten vermengd in tempura beslag en gefrituurd. Kakiage kan worden geserveerd als aperitief, bijgerecht of als een topping over rijst of noedels.

Waar vind je tempura

De beste plaats om tempura te proberen zijn restaurants die gespecialiseerd zijn in het gerecht, bekend als tempura-ya. Tempura-ya staat bekend als eersteklas Tempura restaurants waar klanten vaak aan het aanrecht zitten en toekijken hoe de chef-kok het ene tempura stuk na het andere bereidt. Een maaltijd in chique restaurants kost over het algemeen 5000 yen of meer. Goedkopere Tempura-ya zijn echter ook populair, met vaste maaltijden en rijstkommen die  beschikbaar zijn voor 800 tot 3000 yen.

Casual restaurants zoals Izakaya, familierestaurants, shokudo en udon en soba restaurants serveren ook tempura als onderdeel van een vaste maaltijd of als bijgerecht. Prijzen variëren van 600 tot 2000 yen. Tempura rijstkommen komen ook veel voor met prijzen vanaf ongeveer 800 yen. Supermarkten en warenhuizen in de kelderverdieping (depachika) verkopen ook losse stukken tempura voor ongeveer 100 tot 400 yen per stuk.

 

Tempura met rijst set

Tempura met rijst set

Hoe eet je Tempura

Bij chique Tempura-ya restaurants, zal de chef-kok de tempura serveren, te beginnen met lichtere gearomatiseerde items zoals garnalen en vis, voordat hij verdergaat naar sterkere gearomatiseerde items zoals wortelgroenten. Vis en garnalen tempura kunnen in hun geheel worden gegeten, maar veel mensen het achterste stuk van de garnaal liggen.

Tempura stukken worden meestal individueel gekruid met zout of in een saus gedompeld voordat ze worden gegeten. Slechts een van de twee soorten beschikbaar (zout of saus). Zout is soms matcha of wasabi gearomatiseerd, terwijl  sauzen vaak vergezeld worden door een kleine schaal geraspte daikon (witte radijs) die aan de saus moet worden toegevoegd.

Tendon, tempure rijstkom

Tendon, tempure rijstkom


Zout met een smaakje, saus en geraspte witte radijs

Zout met een smaakje, saus en geraspte witte radijs



Booking.com

Handig?
Bedankt!